<p>Een treurig beeld van Halosta dat in oude vorm niet meer terugkeert. Een triest einde vooral voor de familie.&nbsp;</p>

Een treurig beeld van Halosta dat in oude vorm niet meer terugkeert. Een triest einde vooral voor de familie. 

(Foto: Gerald van Zanten)

Regio gaat de sfeer bij Halosta missen

  Sport

Op Eerste Kerstdag is André van Zanten, uitbater van regionaal bekende horecabedrijf Halosta, overleden. Corona werd hem noodlottig. Zijn heengaan betekent meteen het einde van een tijdperk waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.

door Wout Pluijmert

Aalst - Halosta zonder André van Zanten is volgens zijn neef Gerald van Zanten niet voor te stellen. Hij is een neef van de veel te jong, op 60-jarige leeftijd overleden, André van Zanten. Hij nam het bedrijf in 1990 over van zijn vader Linus en moeder Jenny van Zanten. “Toen ontstond meteen ook de naam Halosta”, weet Gerald. In een verder verleden stond aan de straat een aantal brandstofpompen waar door inwoners van Aalst de tank van de auto werd volgegooid. Later werd er door de familie van Zanten een cafetaria met later daaraan gekoppeld cafe gestart.

Voor de goedlachse kastelein was niets te veel. Binnen de familie en in overleg met financieel deskundigen is daarom besloten Halostea definitief te sluiten. Een klap voor de hechte Aalster dorpsgemeenschap. In de loop der jaren werd het belang van zijn inzet van de familie Van Zanten voor het Aalst steeds duidelijker. André ondersteunde het verenigingsleven in de regio waar mogelijk. Aan de bekende halfronde bar in het ‘achterhuis’ werd in het begin van de week nagepraat over de prestaties van de lokale trots de voetbalclub Roda Boys/Bommelerwaard. Vanaf donderdag begonnen de voorbeschouwingen op de wedstrijd van het naderende weekeinde.

Halosta was zeer sportminded. Aan de wanden van het café hingen verschillende beeldschermen waarop tegelijk naar diverse sporten kon worden gekeken. Maar Halosta was veel meer dan voetbal alleen hoeveel Roda Boys als een rode draad door de uitgaansgelegenheid, waar vanuit de cafetaria ook een goede hap eten werd verstrekt, liep. Het hoogtepunt werd bereikt in 2001 toen de voetbalclub op het hoogste niveau van Nederland uitkwam en er vanuit Halosta de supportersbussen vertrokken. Bij terugkeer liep Halosta op zaterdag vol met supporters. De supportersbus van de Heeren van Oranje uit de Bommelerwaard had ook Halosta als vertrekpunt.

Steeds meer verenigingen wisten Halosta te vinden. Het was het thuishonk van de grote hengelsportvereniging De Rietvoorn. Om 06.00 uur kwamen zij al op de koffie. De volleybalvereniging Podarwic had er min of meer haar thuishonk. Hetzelfde gold voor de Dartsclub DC Halosta. “Ook de muziekvereniging had haar domicilie in Halosta. Er komt ook een abrupt einde aan de de goed bezochte Hollandse avonden en andere live muziekavonden die door André werden georganiseerd”, vertelt Gerald. Hij bood veel muzikanten een podium. Van Zanten werd geroemd om zijn gastvrijheid, betrokkenheid en gezelligheid. Een veel gevraagd item is na zijn overlijden de ‘Halosta badge’. De eerste oplage van 600 stuks gaat er al uit. “Dat geeft aan hoe André binnen de gemeenschap bekend stond. We gaan hem en Halosta allemaal heel erg missen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden