Kunstenaar Jan van Hekezen in zijn atelier in Hurwenen. Foto: Frank van Delft Photography, Den Bosch
Kunstenaar Jan van Hekezen in zijn atelier in Hurwenen. Foto: Frank van Delft Photography, Den Bosch (Foto: )

Jan van Hekezen, geboren kunstenaar

  Cultuur

Wie van grote kunstwerken houdt is bij Jan van Hekezen aan het goede adres. In zijn atelier in Hurwenen maakt hij zijn kunst. Groots en grof, laagje voor laagje, met een zichtbare textuur door het gebruik van natuurlijke materialen als zand en grond. Van Hekezen is een geboren kunstenaar, die bijna 63 jaar geleden in Hedel ter wereld kwam. "Met een potlood in de hand", zoals hij het zelf verwoord.

door Jelmer aan den Toorn

Hurwenen - Van kinds af aan, hij kon eerder een potlood vasthouden dan lopen, is Van Hekezen aan het tekenen. Op zijn 17e vertrok hij na de havo naar Tilburg om daar de kunstacademie te gaan volgen. Na de kunstacademie is Van Hekezen aan de slag gegaan als tekenleraar, grafisch ontwerper en illustrator. Professies die hij nu nog uitoefent, voor het brood op de plank, maar het creëren van kunst is nog altijd de rode draad in zijn leven.

Inspiratie

Als kunstenaar heeft Van Hekezen al verschillende fase doorlopen, het rivierenlandschap en het water zijn altijd zijn bron van inspiratie geweest. Zijn stijl is niet in een hokje te plaatsen en ontwikkelt zich met de tijd door. Vooral om het herhalen van zichzelf te vermijden. "Ik ben geen kunstenaar die continu hetzelfde kunstje herhaalt. Ik maak kunst vanuit mezelf, niet vanuit een commerciële gedachte", zo verklaart Van Hekezen. "Misschien ben ik daarom minder succesvol of minder geaccepteerd in de kunstwereld, maar dat is dan maar zo." 

Dwangmatig

Zijn kunst brengt hij ook niet actief aan de man, maar verkoop gaat via mond-tot-mondreclame. Zijn creatieve geest prevaleert boven zijn commerciële geest en misschien is dat wel kenmerkend voor de kunstenaar Jan van Hekezen. Zelf hekelt hij zijn creatieve geest wel eens: "Het is soms op het dwangmatige af. Ik móet tekenen, ik móet ideeën blijven verwerken. Het creatieve staat nooit uit. Als ik in de kroeg ben en ik zie een bierviltje, dan zoek ik een pen zodat ik iets kan tekenen. Dat kan wel eens frustreren."

Laagje voor laagje

Hoewel Van Hekezen over komt als een humorvolle, sociale en zelfverzekerde man is onzekerheid een andere eigenschap die hem in zijn werk als kunstschilder parten speelt. Vragen als ‘Ben ik wel goed genoeg?’ en ‘Waarom doe ik dit eigenlijk?’ borrelen altijd weer op als hij niet tevreden is over het resultaat van de enorme doeken die hij maakt. Doeken van 1,30 bij 2 meter zijn eerder regel dan uitzondering. "Het lijkt alsof ik daar zomaar wat verf op gooi, maar het tegendeel is waar. Laagje voor laagje laat ik mijn idee tot wasdom komen, waarbij ik zelfs met een heel klein penseeltje de details bewerk." Duizenden schilderijen kwamen al uit zijn handen, maar niet allemaal hadden ze de eer om bewaard te blijven. "Als ik niet tevreden ben over het eindresultaat, of ergens halverwege al niet, dan snijd ik het doek van het frame en gaat het gewoon de prullenbak in."

Duidelijk doel

Een kunstenaar met een duidelijk doel voor ogen dus, voor wie alleen volle tevredenheid over zijn werk genoeg is. Of dat terecht is kun je zelf bekijken, zijn atelier is open. Meer info: janvanhekezen.nl.

Jelmer aan den Toorn
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden