Column: Kippig

  Column

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Niemand is te oud om af en toe nog wat te leren. Dat principe huldig ik met graagte in de hoop nog eens een keer wat op te steken. Tegenwoordig is er het internet dat elke dag duizenden, of meer, wetenswaardigheden als een digitale bommenwerper over ons uitstort, waar en onwaar. Het meeste van dit nieuws, nep of niet, gaat door het massale van het aanbod rap langs ons heen.

Echter, soms loop je tegen een nieuwsbericht aan dat zo bijzonder is dat je het haast niet kunt geloven. Dat overkwam mij vorige week toen de Volkskrant een bericht plaatste over een vierenvijftigjarige Belgische vrouw die dacht dat ze een kip was. Vierentwintig uur lang blies ze, met intervallen, haar wangen op en kakelde ze als een kip. Misschien denkt u nu: dat doet mijn schoonmoeder ook vaak, maar uw schoonmoeder is dan waarschijnlijk niet in een kippenwaan en kakelt misschien slechts als een kip zonder kop.

De vrouw had zoantropy, een zeer zeldzame aandoening waarbij mensen denken dat ze een dier zijn en zich ook zo gedragen. Het kunnen allerlei dieren zijn, zoals een hond, leeuw, slang of bij. De aandoening wordt mogelijk vaak niet herkend, schrijven onderzoekers van de Universiteit van Leuven. Niet alle patiënten kunnen goed beschrijven wat ze meemaken. Ze produceren soms alleen de bijbehorende dierengeluiden. Tussen 1850 en 2012 zijn wereldwijd slechts zesenvijftig van dit soort ziektegevallen beschreven, aldus de Volkskrant. Wantrouwend als ik ben ging ik op hetzelfde internet op onderzoek uit en jawel, de aandoening bestaat warempel echt. Er zijn zelfs ook medicijnen beschikbaar om het te behandelen dus wees niet al te bevreesd; u heeft pas echt een probleem als u denkt dat u een zwarte kraai bent en er achter komt dat u niet kunt vliegen als u juist bezig bent met een rondje rond de kerktoren. Tenzij u op uw weg naar beneden plotseling in een kat verandert, want die hebben immers negen levens.

Ook lijkt het me lastig om regelmatig in een olifant te moeten veranderen gezien de omvang van dat dier en al dat getrompetter. Ook wil je niet in struisvogelgedrag vervallen, want met de kop in het zand gestoken is het moeilijk medicijnen slikken. Ik hoor u nu al wel denken: de columnist steekt wel erg de draak met zo’n serieuze psychische aandoening. Daarom vanaf nu alle gekheid op een stokje; de Belgische kippenvrouw werd door haar wanhopige broer naar de spoeddienst gebracht omdat ze sterk afwijkend gedrag vertoonde. Tussendoor was ze evenwel aanspreekbaar en kon ze vertellen dat ze vijf nachten nauwelijks had geslapen en dat ze al dagenlang het gevoel had dat haar ledematen flapperden en niet meer op haar lichaam pasten. Nog tijdens haar verblijf op de eerste hulp kreeg de vrouw een epileptische aanval, waarna de artsen haar enkele uren in slaap hielden. Bij het ontwaken was de vermaledijde kippenwaan verdwenen. Het is overigens niet bekend of ze tijdens haar merkwaardige zoantropische aanval ook een ei gelegd heeft…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden