Column Louis van der Sangen.
Column Louis van der Sangen. (Foto: )

Column: Mondkapje

  Column

Dat in China al jarenlang vanwege de voortdurend aanwezige smog mondkapjes werden gedragen, dat wisten we al. Al was het wel steeds een raar gezicht. En ook daar werd er verschillend mee omgegaan. Niet iedereen droeg een mondkapje. En zou het wel helpen wanneer je met een dun doekje voor de neus en mond in een mist van kwalijke stoffen loopt te winkelen of aan het werk bent? Via je kleren en lijf neem je die stoffen mee naar huis. En had je ook nog je ramen en of deuren open staan? En daar doe je dan je wel mondkapje af? En ben nu eerlijk, pak je dan telkens weer een nieuw schoon kapje als je weer op pad gaat? Maar nu gaat het helemaal niet meer om smog. Door het deels stilstaan van onze o zo belangrijke voortgang en groei van onze economie is die smog, stikstof en alles wat maar onze gezondheid kon schaden niet meer die dreiging voor onze gezondheid. Het mocht ook wel een beetje minder hè! We kunnen wel best zonder de vaak overgeproduceerde, geïmporteerde, goedkope, lucht vervuilende, en vooral opgedrongen onnodige meuk.

Niet iedereen is sterk is het metrieke stelsel. Stickers, borden, schermen, omroep enzovoorts worden daarom ingezet. Één meter vijftig afstand houden was even wennen, maar daar komt langzaam ook weer de klad in. We zien al om ons heen in de landen wat er gebeurd wanneer alles weer losgelaten wordt. Gebruik je verstand en houd afstand. We zijn in afwachting van een mogelijke tweede golf. Hoezo? De eerste golf is wereldwijd nog steeds een bedreiging voor de mensheid. En dan die stakingen vanwege de opgelegde beperkingen. Doe effe normaal, man en vrouw! Mij best, maar teken dan ook een verklaring dat je geen hulp nodig hebt als die virus jou te pakken krijgt. En dan ook meteen verplicht 1000 euro of meer overmaken naar een fonds voor onze hulpverleners. Ik moet eerst nog zien of er nog iets over is gebleven voor de zorgverleners na al die miljarden die zijn uitgegeven zijn toegezegd. Laat staan een welverdiende loonsverhoging.

En nu.... Het mondkapje is of wordt standaard een onderdeel van je dagelijkse uitrusting. Je gaat opvallen als je er geen gebruik van maakt tijdens het shoppen of whatever. Standaard dan zo'n ding op je snuitje is niet alleen voor jezelf, maar ook een teken van zorg en respect van je medemens. Met enige scepsis en verbazing keken we naar de landen om ons heen. We vonden die mondkapjes wel een beetje overdreven. Als Bolsenaro en onze grote vriend Trump het ook allemaal niet zagen zitten, wie zijn wij dan wel? Ook bij Bolsenaro hoort het nu erbij. Daar moest eerst wel een rechter aan te pas komen. En Trump heeft nu ook regelmatig voor zijn grote mond een mondkapje, met geluiddemper hoop ik. Een zwarte zelfs. Rood past veel beter. Een soort van schaamrood op zijn kaken zou niet misstaan Ik moest denken aan de film: The War of the Worlds, we werden aangevallen door buitenaardse monsterlijke wezens. De mensheid was machteloos. Totdat een virus de boel ging redden. We hebben geen buitenaardse wezens nodig die de mensheid dreigen uit te roeien. We hebben zelf monsters genoeg rondlopen. Zal een virus dat nu ook kunnen gaan fiksen?

Louis van der Sangen
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden