In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.
In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. (Foto: )

On-kruid: Stokrozen (Alcea Rosa)

  Column

Is het u ook al opgevallen dat we midden in het stokrozenseizoen zitten? Weet u wat ik nu zo leuk vind aan de stokrozen? Ze nemen maar weinig ruimte in beslag en toch groeien ze uit tot een flinke, uit de kluiten gewassen, plant. Sterker nog, zelfs tussen mijn terrastegels groeit nog een stokroos.

Deze prachtige zomerbloeiers komen oorspronkelijk uit de Turkse regio en zijn via de zijderoute in de 16e eeuw naar Nederland gekomen.

De zaaddozen lijken wat op dichtgeslagen kaasdoeken die om de kaas heen zit, met elk vier naden. Een duidelijke verwijzing naar de 'kaasjeskruidfamilie'.

Zijn geslachtsnaam 'Alcea' betekent 'genezend'. De soortnaam 'Rosa' spreekt voor zich.

Weinig mensen weten dat je de bloemblaadjes kunt eten en gebruiken voor een frisse en kleurrijke zomersalade. Ook zijn de bloemblaadjes zeer geschikt om er een lekkere thee van te zetten, die hoestklachten onderdrukt. Om de smaak te versterken deed mijn tante wat citroensap in de thee. Ook kookte ze de wortel om daar hoestsiroop van te maken, deze siroop werkt ook positief op de darmflora.

Mijn tante vertelde dat ze haar kinderen wanneer de tanden dreigde door te komen, gekookte stokrooswortel als bijtstokje gaf.

Daarnaast gebruikte ze de gekleurde bloemblaadjes om de zelfgebakken cake te kleuren, ze gaf iedere cake die ze bakte weer een andere kleur.

Carlijn Geron
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden