Column: Tendentieuze berichten

  Column

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Het zal u inmiddels niet ontgaan zijn. De familie De Groot van de gelijknamige groente- en fruitgroothandel in Hedel wordt afgeperst en bedreigd door zware drugscriminelen. Regelmatig krijgen zij per ongeluk een volle container op hun bedrijf aangeleverd die blijkbaar ook gebruikt is voor de smokkel van cocaïne en door de controle van de douane en het illegale oog van criminelen in de Rotterdamse haven is geglipt. De Groot belt dan altijd de politie en daarmee was het voor de firma gedaan. Vorig jaar lieten de bedoelde ontvangers van de drugs zich echter niet afschepen en eisten een grote som geld van de firma de Groot onder het dreigement van een executie van een familielid of personeelslid van de Groot.

In januari van dit jaar werd bij een appartementengebouw in Kerkdriel, waar een familielid van De Groot woont, een handgranaat gevonden. Twee verdachten die zich nog moeten verantwoorden voor de bedreigingen werden vervolgens in afwachting van hun proces in vrijheid gesteld. Vorige week was het echter weer raak en dit keer nog erger. Op twee huizen in Kerkdriel werden kogels afgevuurd en bij een huis in Hedel werd brand gesticht. Ook deze daden worden in verband gebracht met de bedreigingen.

Uiteraard trekken zulke wandaden journalisten aan die voor hun brood over andermans ellende schrijven. Daar is uiteraard niks op tegen, nieuws is nieuws. Vorige week echter verscheen er in het Brabants Dagblad een wel heel erg tendentieus artikel over hoe er in Maasdriel over de kwestie gedacht wordt. De verslaggever van de ‘Bossche Krant’ besloot in Kerkdriel de straat op te gaan op zoek naar mensen die een specifieke en hopelijk een sensationele mening er op na houden. Hij of zij besloot slachtoffers te zoeken in het aldaar winkelend publiek.

De journalist ving echter bot. Er was bijna niemand die iets van zijn persoonlijke mening over de kwestie kwijt wilde behalve dan dat het een verschrikkelijke zaak is. Om toch een interessant verhaal te kunnen schrijven gooide de verslaggever het over een andere boei. Ik citeer uit het artikel: “De man en vrouw op het Gasthuisplein zijn deze woensdag bij lange na niet de enigen die niks willen zeggen. Sterker nog: bijna iedereen houdt de lippen op elkaar over de situatie. Zeker wanneer hij of zij een inwoner van Kerkdriel is” (einde citaat). Vervolgens liep de auteur naar de viskraam om uit de mond van de visboeren op te tekenen dat de Kerkdrielenaren alleen onder elkaar over zulke dingen praten. Je vraagt je af of het Brabants Dagblad niks beters te doen heeft dan het uit de doeken doen van oude vooroordelen ten aanzien van Bommelerwaarders en vooral Kerkdrielenaren, het achterlijke ploegje mensen dat tussen de Maas en de Waal woont. En als die geslotenheid al waarheid zou zijn wordt deze door het publiceren van dergelijke artikelen alleen maar versterkt.

Het Brabants Dagblad, dat al jaren geen aparte redactie voor de Bommelerwaard meer heeft, zou eens wat meer onder de degelijke en hardwerkende Bommelerwaarders moeten vertoeven. Misschien leert men dan deze rivierenmens beter kennen en dan gaat de kwaliteit van de krantenartikelen evenredig mee omhoog.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden