Column: Meer lucht

  Column

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Het voelt alsof je met frisse tegenzin in het theater zit. Je had al geen zin om te gaan en nu duurt het ook nog een eeuwigheid eer de voorstelling begint. Dan gaat eindelijk het doek op en begint het stuk dat opgevoerd gaat worden. Het aftellen kan beginnen... Zo moet het voor velen van u voelen nu in Nederland, na de lockdown en het invoeren van kleine versoepelingen van de regels, eindelijk grotere stappen worden gezet op weg naar een weer wat ‘normalere’ maatschappij. Er komt weer meer ruimte voor theaters, kerken, begrafenissen en bruiloften.

Ook buurtfeesten, braderieën en kermissen mogen weer. Zolang men onderling een afstand van anderhalve meter bewaart, moet er dan wel bijgezegd worden. Ziet u het al voor u? U zult tijdens het familiefeest anderhalve meter van uw schoonmoeder vandaan moeten blijven. Er zijn ergere dingen die u kunnen overkomen, zult u waarschijnlijk denken.

En in de horeca hoeft er geen afstand meer te zijn tussen de tafeltjes als er ‘kuchschermen’ staan. Niezen is blijkbaar wel toegestaan, misschien onder de voorwaarde dat het op de vloer of tegen het plafond gebeurt. Hoe organiseer je trouwens een kermis als je onderling anderhalve meter afstand moet houden? Dat gaat dan steeds meer op een begrafenis lijken. Je wilt er niet naar toe, maar je voelt je verplicht.

Tijdens voetbalwedstrijden mag niet meer gezongen worden. Dat verhindert dat u, met uw fabuleuze stem, ooit nog door een toevallig aanwezige impressario ontdekt wordt. Het is wel de manier om racistische stemverheffingen en groepszang te verhinderen. Maar wie gaat het controleren en duizenden mensen op de bon slingeren als er toch van alles wordt gescandeerd? Gaat oom agent uit zijn dak wanneer het ‘hi, ha, hondelul’ ingezet wordt? Of wanneer er oerwoudgeluiden geproduceerd worden? De gezagsdragers moeten bang zijn dat er met consumptie gezongen gaat worden want de van oorsprong meer gedistingeerde zangkoren krijgen wel het groene licht.

Het bezoek aan het verpleeghuis wordt ook makkelijker gemaakt onder nog vast te stellen voorwaarden. Eindelijk mag u gaan kijken of opa, oma of dat oude dametje van om de hoek nog bestaan of dat zij inmiddels van eenzaamheid zijn gaan hemelen. Die mensen hebben immers bijna het meeste geleden onder de ophokplicht. Het openbaar vervoer gaat weer van start en de touringcarbussen mogen weer gevuld worden. Geen gevaar te bekennen, moet men denken.

Als klap op de vuurpijl mogen de sekswerkers ook weer aan de slag. Alle standjes zijn weer mogelijk zonder de anderhalve meter afstandsnorm die de hele sector ‘plat’ legde. De opblaaspop en de dildo kunnen weer de deur uit.

Al met al lijkt het in ieder geval een goede ontwikkeling voor het groepsdier: de mens. Niet langer geïsoleerd te leven door draconische maatregelen is altijd een goede uitkomst en geeft de burger weer hoop. Ik houd echter mijn hart vast voor de economische gevolgen van de afgelopen maanden van beperkingen. Laten we bidden dat het meevalt. We kunnen in ieder geval ook weer naar de kerk. Als we er maar voor het zingen uit gaan...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden