Column: Rundhausen of Tuinesië?

  Column

Door Jules Leerintveld

Na een aantal maanden lockdown hunkert Nederland naar vakantie, volgens premier Rutte. Vanaf 15 juni kan het weer naar enkele landen binnen Europa. De zomervakantie lonkt maar veel vakantiegangers twijfelen over de bestemming. Ga je naar het Lago Maggiore of wordt het een kleine camping in Drenthe? Ga je fietsen in Gelderland langs oude boerderijen en verstilde dorpjes of lekker wegdromen aan de kust? Of vermaak je jezelf een paar weekjes achter de køkedør? Zelf ben ik voor het eerst in mijn leven ‘werkloos’. Mijn broer Theo en ik hebben samen een eigen kleine reisorganisatie met de veelzeggende naam ‘Grensloosgenieten’. Maar je snapt het al, onze reizen voeren meestal over verre grenzen naar idyllische oorden, maar afreizen daarheen is vooralsnog een ‘no go’.

De zon schijnt en de vogels fluiten, dus tijd om erop uit te gaan. Ook in ons eigen landje valt er genoeg te ontdekken. Binnen onze eigen Bommelerwaard kun je in één dag wandelen in dé Parel aan de Maas, Alem, fietsen van Bern naar Rome en tussendoor nog Californië aandoen. Wil je toch een wereldreis maken, rijd dan van America (bij Horst) naar Siberië (bij Hoogeveen). Ga je voor het echte buitenlandgevoel, maak dan een roadtrip langs Denemarken, Hasselt, Leuven, Mechelen. Zoek je het nog verderop dan liggen Moskou, Napels, Bethlehem, Spitsbergen, Bombay, Zurich, Abessinië, Borneo en Marokko op je te wachten. Allemaal plaatsjes of gehuchten in Nederland!

Maar let op als je naar een van de volgende plaatsen gaat: Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Delft, Dordrecht, Ermelo, Gouda, Haarlem, Marken, Middelburg of Utrecht. Dan kan het zomaar gebeuren dat je in Zuid-Afrika bent beland. Al sinds de VOC-tijd is er een band tussen Nederland en Zuid-Afrika, waardoor de Nederlandse invloeden er tot op de dag van vandaag nog steeds goed terug te vinden zijn. Het kan nog bonter. In februari was de wereld nog niet afgesloten en kon je nog gewoon het vliegtuig instappen naar verre oorden. Bij een rondreis kwam ik de dorpjes Volendam en Friesland tegen in het subtropische Paraguay.

Waarheen een reis me ook brengt, ik houd van ‘couleur locale’. Dat geldt voor de natuur, de mensen, maar vooral ook de lokale keuken. Ik wil me zo snel mogelijk onderdompelen in het vreemde land. Eén keer lukte me dat niet helemaal. Onderweg kwam ik plaatsen tegen met namen als Yirga Alem en Adis Alem. Later zag ik tweemaal een Hotel Alem. In een winkeltje moest ik lachen toen ik bunna Alem zag (bunna betekent koffie). Omdat ik geboren en getogen ben in het dorpje Alem, groeide mijn nieuwsgierigheid. In het Amhaars, de meest gesproken taal in Ethiopië betekent het woord Alem ‘wereld’. In Lalibela hebben ze een prachtige rotskerk met de naam Beta Medhane Alem, wat ‘het huis van de verlosser van de wereld’ betekent. Dat heeft dan als voordeel dat elke Alemer zich oprecht een wereldburger mag noemen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden