Column: De koning te rijk

  Column

door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Onlangs was het weer zo ver. De koning en koningin poseerden met hun kids en verdere familie voor de jaarlijkse wintersportfotosessie in het Oostenrijkse vakantieoord Lech. Dat gebeurt braaf elk jaar op voorwaarde dat de daarvoor uitgenodigde fotojournalisten hen voor de rest van het jaar met rust laten. Dit goede gebruik geeft iets van de haat/liefde verhouding van de Oranjes met de nationale pers weer. Het leek zoals gewoonlijk allemaal van een leien dakje te gaan. Koning Willem-Alexander kreeg een ‘spontane’ kus van zijn inmiddels zestienjarige dochter Amalia die kennelijk minder last van de puberteit heeft dan haar vader op die leeftijd. Alex had destijds de reputatie dat hij thuis nogal eens de boel op z’n kop zette. Bijna niet meer dan een gewone jongere zou je denken. Tegenwoordig is hij populair bij het volk maar niet meer zo onder de jongeren. Daar daalt zijn geliefdheid gestaag en dat sleurt hem in populariteit omlaag. Koningin Maxima blijft echter onverminderd populair. En dat terwijl ze hem jaren geleden 'een beetje dom' noemde. De koopkracht van de koning stijgt sinds vorig jaar daarentegen wel met ruim twee procent naar bijna een miljoen euro per jaar. Hij hoeft ook geen belasting af te schuiven dus dat zit wel snor. Over snorren gesproken; de koning heeft al een tijd zijn baard (en snor) laten staan. Wellicht uit een valse vorm van bezuiniging. Hij hoeft nu niet langer meer te scheren en koningin Maxima punt hem af en toe bij. Nou deed ze dat volgens mij toch al wel, maar dit keer inclusief baard.

Die baard zorgt er wel voor dat Willem verdacht veel op zijn bet-overgrootvader koning Willem III, de vader van koningin Wilhelmina, lijkt. Dat is nou niet bepaald een compliment, want dat heerschap werd bij leven al beschouwd als ernstig geestesziek. Hij gaf orders als: “Executeer morgenochtend de hele regering!”, hetgeen ook toen al genegeerd werd. Waarschijnlijk is hij die bewuste ochtend van verveling maar gaan jagen. Bet-overgrootvader ging ook een weekend naar Duitsland om zijn nieuwe vriendin op te halen maar kwam met haar zus thuis. Misschien was dat zo gek nog niet, maar dat is nu na zoveel jaren moeilijk te beoordelen. Terug naar de baard. “Eindelijk is de koning van zijn blotebilengezicht af”, meldde een Nederlandse krant vorig jaar. De baard lijkt immers definitief een plaatsje op zijn koninklijke gezicht gevonden te hebben. Wat meer hout snijdt zijn de kosten van het koningshuis die zoals bekend op het bordje van de belastingbetaler komen. Maar liefst ruim vierenveertigmiljoen euro per jaar. Waar dat uit bestaat? Nou ja, een lakei hier en daar, wat overig personeel, een dineetje links en rechts en een bootje voor wat spelevaren. “Dat tikt snel door”, lijkt Willem in zijn baard te brommen. En dan zijn de kosten voor de diverse paleizen niet eens meegerekend.

Menig zuurpruimige onderdaan zal hier boos om worden maar een kniesoor die daar op let. In een land waarin een op de acht kinderen in armoede leeft en geen drie maaltijden per dag krijgt is helaas bijna geen plaats voor kritiek. Ondertussen voelt Willem zich tijdens de uitgebreide winterfotosessie de koning te rijk.

Meer berichten