Logo carillon.nl


Tabee!

  Column

Column door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Een goede vriend, een historicus en journalist, heeft de woorden vaak voor mij herhaald: “De krant van vandaag wordt morgen gebruikt om er vis in te verpakken.” Oftewel: wat vandaag nieuws is, is morgen al oude koek; oud nieuws. Dat belet echter velen van ons niet om nog steeds elke dag de krant te lezen. De papieren versie welteverstaan.

De computer met het internet heeft de laatste twintig jaar een ware slachting aangericht onder kranten. Vooral de dagbladen kregen er van langs. Zij verschijnen nog maar in een oplage die een fractie is van wat het ooit was. Veel dagbladen zijn dan ook opgeheven omdat ze niet langer economisch interessant waren, ook niet als zij al meer dan een eeuw bestonden. Dat geldt overigens voor kranten over de hele wereld.

Het lijkt er op dat de regionale bladen, die in veel kleinere oplagen verschijnen minder moeite hebben om te blijven bestaan. Lezers houden immers van gratis kranten en de meeste regionale kranten worden in uw bus gedropt of u dat nou leuk vindt of niet. Toch vinden daar ook verschuivingen plaats.

Neem nou het blad dat tot nu toe sinds 1979 elke week op uw mat viel; Het Carillon. Of u nou fan was van de overlijdensadvertenties of van het lokale nieuws; wat u in De Telegraaf niet kon vinden vond u in Het Carillon. Of in De Toren, exclusief voor de Bommelerwaard bedoeld. Regionale bladen hebben nog steeds bestaansrecht alhoewel het voor hen ook niet altijd makkelijk is om de eindjes aan elkaar te knopen. Een fusie kan daarbij behulpzaam zijn. Zo zijn De Toren en Het Carillon in 2018 gefuseerd maar echter ‘per overmorgen’ definitief uit de roulatie. De twee gaan op in de pas vorig jaar opgerichte Bommelerwaardgids die op dezelfde leest geschoeid is; een regionaal huis-aan-huis-blad, exclusief voor de Bommelerwaard.

Dat betekent in de praktijk dat u het plaatselijke nieuws nog steeds gratis op de mat krijgt bezorgd inclusief het nieuws uit de gemeente Zaltbommel dat tot nu toe door De Toren werd verzorgd. Met Het Carillon verdwijnt ook mijn column tot bekend is of deze weer nieuw leven wordt ingeblazen in de Bommelerwaardgids. 

In mijn columns die ik sinds 17 juni 2015 heb mogen schrijven heb ik getracht uw aandacht te krijgen door mijn mening te verkondigen over allerlei onderwerpen. Soms zult u het niet met mij eens zijn geweest en dat is prima. Ik heb niet altijd gelijk, net als u. Ik heb op de eerste plaats de bedoeling gehad om u aan het denken te zetten. Of dat nou was over de bouw van windmolens in de mooie Bommelerwaard, de Bommelerwaardse politiek, de ontheiliging van Zwarte Piet of over een van de vele andere onderwerpen die ik in de tweehonderdzevenenveertig columns heb behandeld; ik hoop u elke week enkele minuten denk- en leesplezier te hebben bezorgd. Als dat laatste gelukt is dan ben ik geslaagd!

Resteert mij alleen nog u te bedanken voor de vele reacties die ik op mijn schrijfsels heb mogen ontvangen en last but not least Carlijn Géron, redacteur van Het Carillon, die mij trouw bijstond als zich technische problemen voor deden. Tot zover.

Morgen kunt u met dit stukje vis inpakken.

Tabee!

Meer berichten