Droomeilanden

  Column

Column door Jules Leerintveld

In de vorige eeuw maakte schrijver en dichter Boudewijn Büch mooie tv-programma’s. Büch had een voorliefde voor afgelegen eilanden. De vaak bijzondere geschiedenis daarvan zorgde voor interessante maar zeker ook vermakelijke tv. Zelf raakte ik geïnteresseerd in eilanden door de avonturen van Robinson Crusoë en zijn ‘knecht’ Vrijdag op een onbewoond eiland waar hij na een schipbreuk terechtkomt.

Sommige eilanden geven een beklemmend gevoel omdat er een gevangenis op is gebouwd, zoals Alcatraz voor de kust van San Francisco. Minstens zo berucht is Robbeneiland voor de kust bij Kaapstad. Hier werd Nelson Mandela 18 jaar gevangen gehouden door het Apartheidsregime van Zuid-Afrika. Voor sommigen is Temptation Island het summum. In deze realityshow gaan stellen de ultieme relatietest aan op een tropische bestemming. Blijkt opnieuw dat de liefde ook een slagveld kan zijn, wat Pat Benatar in de jaren ‘80 ook al zong.

Zelf heb ik heel wat eilanden bezocht tijdens mijn rondreizen over onze Blue Planet. De Eolische eilanden voor de kust van Sicilië gaven me door de ruige natuur een ultiem vakantiegevoel. Op het Canarische Eiland La Gomera heb ik een week doorgebracht die voelde als een maand (de tijd vliegt). Op het Schotse eiland Skye genoot ik van de sprookjesachtige landschappen waar sages als vanzelf ontstaan. Zanzibar voor de kust van Tanzania was midden in een Hollandse winter een verademing. Midden in de Atlantische Oceaan ligt Flores, het meest westelijke eiland van de Azoren. In dit Portugese natuurwalhalla aanschouwde ik de mooiste serie watervallen.

De San Blas eilanden voor de kust van Panama waren heel bijzonder, mede omdat vrouwen het hier voor het zeggen hebben. Ik ben redelijk geëmancipeerd, maar dit lijkt me een brug te ver. En het heerlijk relaxte gevoel op de Kaapverdische eilanden zal me altijd bijblijven. De officieuze slogan van de bevolking is ‘no stress’. Het is echt een manier van leven. Gewoon maar kijken wat er op je af komt en je er niet druk over maken; je kan er toch niets aan veranderen. Caye Caulker in Belize vond ik mede door de heel relaxte sfeer, don’t wurry man, een topper. Een oude visser vroeg naar de betekenis van mijn halsketting waarop het Tibetaanse teken ‘oh mani padme uhm’ staat, vrij vertaald ‘een lang en gelukkig leven’. Hij antwoordde “Oh, we have it already”.

Dichter bij huis vind ik Vlieland een van de rustgevendste plekken van Nederland. Door de zonsopgang en -ondergang heb je nog enigszins een besef van tijds.

Je eerste eiland is als je eerste liefde: smoorverliefd en je kijkt niet naar anderen. Mijn eerste (schier)eiland was Alem, waar ik geboren en getogen ben. En hoewel ik inmiddels langer in (Kerk)Driel woon dan in Alem, kom ik er nog graag vanwege de stilte, om er te onthaasten én vanwege het Soepenfestival.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden