e-MAN-cipatie

  Column

Column door Jules Leerintveld

Bij de Tweede Kamerverkiezingen kon je dit jaar uit 37 partijen kiezen. Steeds meer partijen zijn one-issue partijen, die vaak één specifieke doelgroep bedienen of één politiek onderwerp als leidend beschouwen. We hadden al de 50Plus partij, een Partij voor de Vrijheid, een Partij voor de Dieren, een Piratenpartij, een Feestpartij en een Partij voor de Republiek. Daar komt op lokaal niveau een nieuwe partij bij. De nieuwe gemeente Maashorst (vanaf 2022) met het bruisende Uden als middelpunt krijgt een vrouwenpartij met de toepasselijke naam ‘Vrouw Maashorst’. Deze partij is opgericht door drie zussen, waarschijnlijk progressieve smaakmakers. Ze waren de optredens van een aantal mannelijke politici helemaal beu. Gaan ze dan alleen vrouwen ‘bedienen’ of …? Nee, want mannen zijn ook welkom. Ze streven naar een verhouding van 50-50 procent.

Zelf geloof ik dat heel veel landen een beter functionerend bestuur zouden hebben als er meer vrouwen aan het roer zouden staan. Veel beter dan met de gelikte politici uit het ‘old boys network’, veelal een mix van gladjanussen en kontenlikkers. Emancipatie is goed, totdat vrouwen te veel op mannen willen gelijken.

In het verleden zijn er helaas ook vrouwelijke politici geweest die er niet veel van bakten of juist mislukten omdat ze teveel mannelijke onverschrokkenheid wilden uitstralen. De bijnaam van Margaret Thatcher was niet voor niets ‘The Iron Lady’. In de 18e eeuw had je Catharina de Grote, tsarina van Rusland. Eerst stootte ze haar man van de troon, later liet ze hem vermoorden. Ze was ook berucht om haar vele en vooral jonge minnaars. Allemaal typische mannelijke eigenschappen. Typerend en gelukkig voor de dames is despoot een mannelijk woord.

Emancipatie
Bedoeld als gelijke rechten voor man én vrouw: gelijkheid, vrijheid én ‘zusterschap’
véél geëmancipeerde types slaan ‘door’, met als gevolg dat de mán moet gaan emanciperen

Het grappige is dat ze om gelijke rechten voor vrouwen te creëren
een ‘mannelijk’ woord nodig hebben: ‘e-MAN-cipatie

Vaak wordt het man-ipuleren, ze zoeken man-kementen
mannen worden man-usje van alles, via handige man-oeuvres

Zelfs bij een typisch vrouwelijk beroep komt de ‘man’ om de hoek kijken: man-nequin
én het ergste is dat bijna alles bedekt wordt met de man-tel der liefde

E-man-cipatie
man, man, man,
let op je tellen
als zíj je de wet gaan stellen…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden