Russisch roulette

  Column

Column door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Vorige week heb ik mijn eerste vaccinatie ondergaan. Over een paar weken volgt de tweede Pfizer-vaccinatie, zonder bloedklonters hopelijk. Dat werd overigens wel tijd want de staat Michigan loopt op kop in Amerika als het gaat om het aantal nieuwe coronagevallen per dag. En alsof dat niet genoeg is loopt de gemeente waarin ik woon op kop in Michigan, dus ook in heel het land. Een ‘hotspot’ dus. De gouverneur bepaalde tot voor kort voor het grootste deel per decreet het anti-coronabeleid en dat was streng, waardoor Michigan een van de meest veilige staten werd. 

Een rechtszaak aangespannen door politieke tegenstanders maakte echter een einde aan die praktijk waardoor de oppositie in het parlement van Michigan mee mag praten. Het gevolg: een zwalkbeleid met meer ziektegevallen en doden dan waar ook in Amerika. Er wordt inmiddels meer naar de wensen van de burgers geluisterd dan naar de deskundigen met alle gevolgen van dien. De ene week mag bijvoorbeeld de horeca open en de week erna gaat die weer op slot tot wanhoop van de ondernemers. Klinkt bekend? Ik dacht het wel.

Tot twee weken geleden werkte de Nederlandse regering in haar beleid nog met harde cijfers van het RIVM en aanbevelingen van het OMT. Vorige week wijzigde het kabinet echter van koers gebaseerd op ‘verwachtingen’ in de nabije toekomst. Betere verwachtingen wel te verstaan. Dus: éérst wilde het kabinet echt zien dat de daling van het aantal coronapatiënten was ingezet, nu is de aanname dat dit in de toekomst gebeurt al voldoende. De terrassen deels open, avondklok weg, scholen en onderwijsinstellingen verder open, thuisbezoek van één naar twee personen, de detailhandel die verder opent, honderd mensen bij uitvaarten: Nederland ging vorige week verder van het slot. Dat besluit werd genomen op de meest slechte dag die de coronapandemie tot dan toe opgeleverd had. De commentaren waren er niet misselijk om. 

Natuurlijk waren er positieve reacties zoals in de horeca, maar de angst overheerste. Angst voor weer een verslechtering omdat er eigenlijk niet gereageerd wordt op de verslechterde situatie. “Russisch roulette” noemde een vakbond voor zorgpersoneel het. Het ziekenhuispersoneel loopt immers al op hun tandvlees en de bedden worden vooral door coronapatiënten bezet, terwijl andere patiënten die behandeling nodig hebben er niet terecht kunnen. Wat zit er nu achter de ‘move’ van het kabinet om tegen alle adviezen in alvast een voorschot op de toekomst te nemen? Verkiezingen zijn er niet in aantocht dus daar kan het niet aan liggen. De maatschappelijke druk werd te groot, zo wordt beweerd. Toch komt het allemaal nogal ongeloofwaardig over. Het OMT werd heilig verklaard en wordt nu ineens genegeerd met een wissel op de toekomst. 

Ik heb tot nu toe altijd begrip op kunnen brengen voor de standpunten en acties van de regering, maar nu dit zwalkbeleid wordt ingezet krab ik toch even achter mijn oren. Misschien moet de Nederlandse burger wel het heft in eigen hand nemen en zich massaal zo snel mogelijk laten vaccineren. Dat is immers de enige weg uit deze crisis die veel te lang duurt. Kom op; ga een spuitje halen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden