Coffeeshop

  Column

Column door Johan Cahuzak

Als corona ons iets leerde, dan is het wel de voorspelbaarheid van belanghebbenden. Ik laat me in deze ook niet onbetuigd maar ik moet er altijd wel om lachen. Ieder zichzelf respecterend clubje heeft zitten overleggen om argumenten te verzinnen waarom uitsluiting in hun geval levensgevaarlijk was en dat een kolossale ramp dreigde. Recentelijk nog trokken non-food marktkooplui op naar Den Haag.

Dat gevoel kreeg ik ook toen ik las dat er een coffeeshop in Zaltbommel zou moeten komen. De twee initiatiefnemers, slimme zakenlui, menen dat de stad werkelijk niet zonder zo’n uitspanning kan: “Zo is er minder drugsoverlast in uw gemeente.” Eén van de twee heeft zelfs een aantal jongeren gesproken. Serieus veldwerk nota bene en dat leverde uiteraard precies de informatie op die de koopman nodig had: “Jongeren kopen nu illegaal softdrugs en dat leidt tot harddrugsgebruik.”

Fijne lui, die zich oprecht inzetten voor de tere puberziel. Die een warm hart hebben voor deze stad, die begrijpen hoe de menselijke psyche werkt en die het college van B. en W. een handje willen helpen. Mensen waar je de oorlog mee kunt winnen, waar vind je dat nog?

Maar iedereen weet dat een coffeeshop zelf ook zomaar overlast kan geven. En bovendien dringt zich de vraag op waar die tent dan wel moet komen. Zaltbommel ziet al geen kans een lullig openbaar toiletje te plaatsen omdat de burgerij niet mee wil werken. Diezelfde burgers Zoomen zich nu al een ongeluk en reken maar dat ze straffe argumenten vinden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden