Het grote geld dicteert

  Column

Column door Jules Leerintveld

De FIFA, de wereldvoetbalbond, heeft meermaals het grootste media-evenement ter wereld toegewezen aan landen die onbeschaamd vele mensenrechten schenden. Landen waar een mensenleven minder waard is dan het leven van een ééndagsvlieg. In 2010 werd het WK voetbal in Zuid-Afrika gespeeld. Het overgrote deel van de Zuid-Afrikanen bleef even straatarm als voorheen. De FIFA, een paradijs voor zakkenvullers, hield ruim 1 miljard over. In 2018 werd het WK voetbal gehouden in een van de grootste schurkenstaten met een record aan (maffia)miljardairs: gas(t)land Rusland.

Maar het kan nog erger, want na een wederom zéér corrupte toewijzingsprocedure wordt het Arabische oliestaatje Qatar gastheer van het WK voetbal 2022. Feitelijk één grote zandbak waar niemand in voetbal is geïnteresseerd. Voor de bouw van voetbalstadions en infrastructuur zijn meer dan een miljoen (gast)arbeiders uit de armste landen van de wereld ingevlogen (onder andere uit Bangladesh, Nepal en de Filipijnen). Al jaren was bekend dat dit moderne slavernij was. Ze moeten werken onder de meest erbarmelijke omstandigheden en worden verschrikkelijk uitgebuit. Werken in een verzengende hitte, extreem lange dagen maken en vaak maandenlang niet betaald worden. Inmiddels zijn zeker 6.500 arbeidsmigranten overleden in Qatar (de Britse krant The Guardian opende deze beerput). De organisatie van het WK in Qatar en de FIFA verschuilen zich achter slappe excuses. Ze vinden dat ze ‘op de goede weg’ zijn. Voor deze lieden geldt een tegeltjeswijsheid: ‘Als alles om geld draait, dan ben je arm’.

Honderden profvoetballers uit diverse landen nemen nu stelling tegen de arbeidsomstandigheden in Qatar. Intussen is het business as usual. Ronald de Boer, de tweelingbroer van bondscoach Frank, verdedigde destijds de keus voor Qatar en bagatelliseerde het aantal doden al jaren geleden, want Ronald was ook toen al in voor cosmetische oplossingen. Later bleek dat deze zelfingenomen voetbalanalist, 7,5 ton in zijn achterzak had gestoken als lobbyist. Ajax en PSV gingen vorig jaar gewoon op trainingskamp in Qatar. Europese voetbalclubs zijn steeds meer in handen van steenrijke Russen, Amerikanen en sjeiks uit Qatar (43 miljardairs zijn eigenaar van Europese topclubs). Manchester City, Paris SG en Barcelona ontvangen vele honderden miljoenen oliegeld uit landen waar dictatoriale sjeiks de dienst uit maken. Het grote geld regeert en dicteert.

Feitelijk ontvangen al die clubs en hun topspelers geld waar bloed aan kleeft. Zullen sterren als Mbappé, Neymar, Sterling, de Bruyne, Messi en onze eigen Frenkie de Jong met hun exorbitante salarissen echt stelling nemen tegen de tirannen in Qatar? Zullen zij en hun clubs geld storten in een fonds voor al die omgekomen arbeiders? Supporters genieten van hun passie en delen hun nationale trots met elkaar. Bobo’s genieten van hun status en hun door corruptie verkregen kapitalen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden