Hallucinaties

  Column

Column door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Als ik het woordje ‘ufo’ uitspreek, weet ik zeker dat dat woord tot uw verbeelding spreekt. Een ‘unidentified flying object’ wekt onze nieuwsgierigheid op omdat het beelden oproept van vliegende schotels die van verder dan ver naar ons toekomen. ‘Verder dan ver’ betekent vanuit een ander ver weg gelegen zonnestelsel dat wellicht nog niet eens door onze sterrenkundigen ontdekt is.

Het woordje ‘ufo’ roept ook vaak negatieve reacties op omdat veel mensen er niet in geloven. Veel beweringen van het zien van ufo’s zijn immers door feiten, die het tegenovergestelde beweren, naar het land der fabelen gezonden. Er zijn vele films over gemaakt waarbij de aarde verwoest dreigt te worden door de indringers die met hun ruimteschepen de macht op onze planeet trachten over te nemen.

Toch blijven er verhalen over van echte waarnemingen die niet verklaard kunnen worden met de werking van het gezonde verstand. Het gaat dan vaak over objecten die supersnel wegvlogen of die geluidloos voortbewogen. Er zijn zelfs mensen die beweren dat zij door de vreemdelingen in een ruimteschip onderzocht zijn voordat zij weer terug op aarde werden gezet. Of dit allemaal waarheid is wordt misschien binnenkort onthult. Per 1 juni namelijk zal het Amerikaanse ministerie van defensie een rapport openbaren waarin over ufo-waarnemingen gesproken wordt. Deze zullen dan vooral gaan over mogelijke waarnemingen door piloten van de luchtmacht tijdens hun vluchten rond de aarde.

Ik vraag me overigens af waar de nieuwsgierigheid van de mens naar deze ufo-waarnemingen vandaan komt. Als er echt buitenaards leven bestaat zal het waarschijnlijk niet uit meer bestaan dan bacteriën of schimmels die moeilijk een ruimteschip zullen kunnen besturen. Het onderzoeken van aardbewoners aan boord van een vliegende schotel kan ook het gevolg zijn van de rijke fantasie van sommigen die graag in de belangstelling staan en die zo een graantje van de populariteit van ufo’s mee proberen te pikken. Of van hen die enigszins gestoord door het leven gaan en hun hallucinaties voor realiteit aanzien.

Wat dat betreft kunnen we net zo goed dromen over een nieuwe politieke wereld in Den Haag waar hallucinaties soms gemeengoed lijken te zijn en waar de taal van buitenaardse bewoners lijkt te worden gebezigd, omdat wij als buitenstaanders er soms niks meer van begrijpen. Den Haag, waar herinneringen afhangen van de waan van de dag en waar een afrekeningscultuur heerst die op ver afgelegen planeten waarschijnlijk onbekend is. Je vraagt je soms af waarom vanuit het Binnenhof nooit iemand gekidnapt is door buitenaardse bewoners om die eens nauwgezet te onderzoeken. Waarschijnlijk worden dan de onderzochten met haastige spoed weer op aarde teruggezet, want voor zoveel theatraal vermogen zullen de buitenaardsen weinig begrip hebben. In ieder geval kunnen we met zijn allen naar dat Amerikaanse rapport uitkijken. Het zal waarschijnlijk wel weer een teleurstelling worden voor diegenen die in ufo’s geloven, maar misschien worden er in Den Haag alsnog veranderingen ingevoerd. Weinig kans.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden