Leve het polderleven! | Al het nieuws uit Maasdriel


Leve het polderleven!

  Column

Column door Jules Leerintveld

Wie wil er niet gezond zijn én honderd jaar oud worden? Er zijn minimaal vijf gebieden op de wereld waar mensen op hun slofjes honderd of ouder worden. De leefstijl van de inwoners in deze zogenaamd Blauwe Zones speelt hierbij een doorslaggevende rol. De gemeenschappelijke kenmerken in deze gebieden zijn dat ze geen sportschool hebben, maar wel veel aan wandelen en tuinieren doen. Elke dag hebben ze een moment van reflectie, ontspanning of spiritualiteit.

Op het Italiaanse eiland Sardinië is zo’n gebied waar het percentage honderdplussers hoger ligt dan waar ook elders op de wereld, mede door de dagelijkse siësta. Men eet niet meer dan nodig is. Op een andere hotspot, het Japanse eiland Okinawa, hebben ze zelfs de regel dat je moet stoppen met eten als je voor tachtig procent verzadigd bent. Ze eten veel groenten en spaarzaam vlees en vis. En voor de Bourgondiërs onder ons, in bijna alle gebieden wordt alcohol gedronken, maar wel met mate. Men heeft er geen overgewicht en er wordt niet gerookt. Niet verrassend is dat het gemeenschapsgevoel hecht is. Ze blijven werken en zijn op hoge leeftijd nog actief.

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mensen die in steden wonen meer psychische problemen hebben dan in overig Nederland. Gezien het bovenstaande is dit niet zo verrassend. Je ontspant meer op het platteland vol grazige weiden, met slootjes omzoomd door knotwilgen waar je vogeltjes nog hoort zingen. Dat is veel lastiger in een grote stad waar het leven continue op volle toeren draait. Jaren terug zag ik in Cuba een soort tweedeling in vele prachtige koloniale stadjes. Het merendeel van de Cubanen had destijds geen geld voor een tv. Zij zaten op straat met elkaar te praten terwijl de kinderen in het donker bij het schijnsel van een lantaarn buiten speelden. Maar er waren ook straten waar je niemand op straat zag. Door de openstaande raamluiken hoorde je het geluid van het nieuwe vermaak, een tv. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te duiden wie van deze twee groepen mensen op den duur het gelukkigst is. Aan elke vooruitgang kleeft een bepaalde neergang.

De Bommelerwaard, onze groene oase tussen twee machtige rivieren, heeft alles in zich om een ‘Blauwe Zone’ te zijn. Maar deze parel dreigt in snel tempo vermorzeld te worden in de oprukkende vaart der volkeren. Rondom Zaltbommel verschijnen steeds meer mega blokkendozen die kennelijk in onze behoeften van de 24/7-economie moeten voorzien. Elders zijn enorme kassencomplexen gebouwd. Welke bestuurder durft de groei van deze smerige puisten in onze prachtige polder een halt toe te roepen?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden