Chagrijn | Al het nieuws uit Maasdriel


Chagrijn

  Column

Column door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Je hebt achtien spieren nodig om te lachen en drieënveertig voor een chagrijnig smoelwerk. Die stelling kwam ik op het internet tegen en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het niet gecontroleerd heb. Het is immers ook niet belangrijk. Waarom ik hiermee kom? Omdat er inmiddels veel chagrijnige mensen rondlopen die het zat zijn om aan de coronaregels te moeten voldoen. Een jaar geleden zeiden we nog tegen elkaar: “Oh, als we nu eens zes maanden verder zijn dan ziet alles er een stuk rooskleuriger uit!” Dat is helaas niet waar gebleken en we moeten nog steeds handen wassen, ontsmetten en afstand houden.

Inmiddels mag je na tien uur ’s avonds de straat niet meer op, zelfs niet als Fikkie moet poepen. Met de huidige van kracht zijnde maatregelen moeten we nog minstens tot 20 april door en dat valt niet mee. Het is natuurlijk niet meer dan menselijk dat we al die tegenslagen op den duur zat zijn. De boog kan immers niet altijd gespannen blijven staan. Dat alles speelt zich nu af tegen de achtergrond van de vaccinaties die uitgevoerd worden. Die campagne lijkt de enige manier te zijn om het virus er onder te krijgen en ook dat zit niet echt mee.

Waar ik echter echt chagrijnig van wordt is dat religieuze vaccinweigeraars wel willen dat er alles aan gedaan wordt om hun leven te verlengen als ze met corona in het ziekenhuis terecht komen. Dat wordt duidelijk uit onderzoek rond bevindelijk gereformeerden hetgeen zorgt voor grote verbazing bij artsen. Vaccineren betekent voor die mensen een gebrek aan vertrouwen in God. Een plekje op de ic-afdeling van een ziekenhuis kan hen dan echter niet geweigerd worden. Uiteraard hebben die mensen het recht om die keuzes te maken, het stuit mij echter wel tegen de borst omdat zij mede door hun eigen toedoen of het nalaten daarvan ziek zijn geworden om religieuze redenen.

Een ander voorbeeld van het misbruik van religie is de Sionskerk op Urk. Deze conservatieve kerk houdt zich niet langer aan de regels en laat de kerk gewoon weer vollopen met alle mogelijke gevolgen van dien. De kerkenraad zegt tegemoet te willen komen aan de ‘nood en het geestelijk welzijn’ van de gemeente. We hebben tot nu toe wel het een en ander geleerd van de pandemie en de manier waarop de overheid en de burgers daarmee om gaan. Het feit dat kerken kennelijk hun eigen gang mogen gaan is er een van. Het getuigt van egoïsme op grotere schaal als zij zich aan landelijke regels onttrekken om hun gelovigen in hun ‘nood’ bij te staan. Ofwel om het voortbestaan van de kerk veilig te stellen.

Het is natuurlijk van de zotte als de kerk vol mag lopen terwijl u thuis maar één bezoeker mag binnen laten en terwijl oma of opa geen bezoek mogen ontvangen in het verzorgingshuis waar zij verblijven. Ik hoop dat u nu de teugels die uzelf in handen heeft om die reden niet laat vieren want daar schieten we met z’n allen niks mee op. Het geeft u even een voldaan gevoel maar vervolgens wordt er wellicht iemand in uw gezin of vriendenclub ziek van corona.

Laten we dan ook nog maar even chagrijnig blijven in de hoop dat de derde golf ten prooi valt aan de vaccinaties, dan hebben we binnenkort niet meer dan achttien gezichtspieren meer nodig.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden