De karavaan trekt verder | Al het nieuws uit Maasdriel


De karavaan trekt verder

  Column

Column door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Het is zover, het circus is afgelopen, opgerold en haar karavaan trekt verder. Ze komt pas over vier jaar terug, of eerder indien nodig! Ik heb het uiteraard over het circus van de landelijke verkiezingen. De clowns zijn weer afgeschminkt en de leeuwen zitten weer in hun kooien. De circusdirecteur poetst zijn hoge hoed en bergt deze zorgvuldig op. De beloftes kunnen ook weer de ladenkast in, want er moet onderhandeld gaan worden dus daar komt niet veel meer van terecht. Wat er aan beloftes boven in de trechter wordt gegoten komt er aan de onderkant sterk verdund uit, helaas. 

Nu, na ruim een week, gonst het nog in onze hoofden na wie de grote winnaars zijn. De VVD kan met Mark Rutte geen genoeg krijgen van de inmiddels lange reeks aan verkiezingsoverwinningen. Ook in de gemeente Maasdriel werd zijn partij weer nummer één. De meestal zo kleurloze partij D66 won fors en wurmt zich als zodanig weer in de nieuwe regering. De derde winnaar werd Forum voor Democratie. Misschien temeer een winnaar vanwege de onverwachte winst dan vanwege het aantal winstzetels maar toch, de nieuwe bruinhemden speelden het klaar. Als grootste verliezers mogen toch wel het CDA, GL en de SP genoemd worden. Het gebrek aan leiders met enig noemenswaardig charisma zal daar volgens mij debet aan zijn. Het is opvallend dat die kopstukken juist bij de linkse partijen ontbreken.

De in mijn ogen even grote verliezer is toch wel de recalcitrante Willem Engel die met zijn partij ‘Kandidaat Zeven’ mee deed. Aan dat verlies heb ik me eerlijk gezegd uitgebreid verkneukeld. Engel werd de afgelopen maanden bekend als de voorman van Viruswaarheid, een actiegroep die talloze onverantwoorde rechtszaken tegen de overheid aanspande over de coronamaatregelen. De dansschoolhouder uit Rotterdam vindt de maatregelen tegen het virus overdreven. Hij was ook prominent aanwezig bij veel coronademonstraties. Dat hij meer Trumpiaanse ideeën heeft, bewijst hij door te stellen dat zijn verlies het gevolg is van verkiezingsfraude waarvoor hij geen enkel bewijs overlegt. De man is volgens mij net als Trump rijp voor een inrichting. De partij ‘Jezus Leeft’ haalde nagenoeg geen enkele stem. Blijkbaar zijn er meer mensen die geloven dat Elvis nog leeft dan Jezus. Jezus zou nu dan ook wel heel erg oud zijn…

Een steeds weer terugkerend fenomeen bij Nederlandse parlementsverkiezingen is het feit dat de peilingen voor de verkiezingen er meestal flink naast blijken te zitten. Ook dit keer was dat weer het geval. Sommigen kregen niet wat zij verwacht hadden uit de peilingen en anderen kregen fors meer. “De peilingen zijn gemanipuleerd”, zou Trump geroepen hebben. Toch kun je in ieder geval bij de methode van peilen zo langzamerhand wat vraagtekens zetten. Immers, Albert Einstein zei al: “De definitie van krankzinnigheid is hetzelfde ding steeds opnieuw doen en andere resultaten verwachten.”

Tot slot heb ik nog een schrale troost voor de verliezers van deze verkiezingen. Het winnen en verliezen gaat gepaard met golfbewegingen; iedereen krijgt een beurt en herstelt daarna weer. Behalve dan waarschijnlijk de Feestpartij. Die komt zelfs met feesten niet van de grond.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden