Dode kraaien | Al het nieuws uit Maasdriel


Dode kraaien

  Column

Column door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Je zou bijna medelijden krijgen met die verduivelde Royals, de koninklijke familie van het Verenigde Koninkrijk. De Windsors, zoals ze eigenlijk heten, laten geen mogelijkheid onbenut om negatief in het nieuws te komen. Het zit, zo lijkt het, in het dna van die club om keer op keer in de penarie terecht te komen. Eerst leken echtscheidingen het beeld van de verstoorde familie te karakteriseren. Daarna werd het leven en de dood van prinses Diana bijna de ondergang van de clan. Onlangs werd prins Andrew van kindermisbruik en verkrachting beschuldigd en het meest recente nieuws is dat prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle gezamenlijk de kont tegen de koninklijke krib hebben gegooid.

De laatste twee besmeuren de rest van de familie met stront die over de hele wereld te ruiken is. Ze beschuldigen hun familieleden van racisme en het negeren van hun broodnodige wensen of liever gezegd eisen. Dit deden zij in een inmiddels beroemd en berucht interview afgenomen door de al even beroemde Oprah Winfrey. Het was dan ook weer smullen voor de royaltyverslaafden die niet genoeg kunnen krijgen van het Britse schandaal waarin Harry en Meghan hun eigen nest bevuilen. Ik heb slechts enkele flarden van het gesprek gezien. Ik kon deze niet op tijd ontwijken toen die in de reguliere nieuwsprogramma’s verschenen.

De hele afgelopen week stonden de media er vol van. En ik kreeg mijn belangrijkste vragen maar niet beantwoord: wie kijkt er in godsnaam naar die flauwekul? Wat is er zo interessant aan een geflipte familie van weliswaar koninklijke huize die, steenrijk als ze zijn, de meest excentrieke levenswijzen er op na houden? Zo heet het dat Charles aangekleed wordt door een lakei die zelfs tot taak heeft om de tandpasta op zijn ongetwijfeld elektrische tandenborstel te doen. Wie weet borstelt en flost hij persoonlijk de koninklijke tanden van de schijnbaar luie Prince of Wales.

Hebben al die royaltyvolgers medelijden met de familie of zijn ze gewoon nieuwsgierig, zoals een kleuter die vol verwachting op zijn verjaardag naar het circus gaat om de clowns opgegeten te zien worden door de wilde dieren? Wellicht hebben sommige kijkers last van opgekropt leedvermaak dat zij het liefst op de Windsors botvieren omdat zij zelf hun eigen ruiten ingooien. Of is het slechts goedkoop entertainment dat zich gratis aankondigt en dat voor de broodnodige afleiding zorgt in onze zorgelijke coronatijd? En last but not least; misschien droomt u nog steeds van de prins of prinses op het witte paard die u komt verheffen tot op koninklijke hoogten.

Ga eens bij u zelf te raden om te zien in welke categorie u thuis hoort. Een beetje zelfreflectie kan reinigend werken. Ik heb nog wel eens kritisch over het Nederlandse koningshuis geschreven, maar de Engelse roddelpers leeft wat dat betreft in Luilekkerland. De Oranjes zijn, afgezien van enkele dommigheden in het verleden, zo slecht nog niet.

Het is de vraag wat Harry en Meghan met hun actie denken te bereiken. Het is als de dode kraaien die een boer boven een voederberg hangt om de levende kraaien op afstand te houden. Ik vraag me alleen af wie de dode kraaien zijn, Harry en Megan of de rest van de Windsors.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden