Gewiekste babbbeltrucs | Al het nieuws uit Maasdriel


Gewiekste babbbeltrucs

  Column

Column door Jules Leerintveld

Weet u wat phishing is? Hoe weert u Trojaanse paarden op uw computer? Op welke wijze voorkomt u spoofing? De laatste maanden regent mijn inbox vol met dit soort vragen. Ik krijg allerlei tips om besmettingen te voorkomen. Word attent gemaakt op rekeningfraude. Ontvang tips om digitale criminaliteit te tackelen. Als halve digibeet ben ik steeds meer online alert. Hoe zit het met uw digitale bewapening of trekt u altijd de stekker eruit?


Vroeger was beslist niet alles beter, maar er was wel zoiets als onbaatzuchtige burenhulp én men had nog tijd voor elkaar. Wij hadden thuis geen telefoon. Als er iemand belde ging het telefoontje naar het dichtstbijzijnde huisnummer met een telefoonaansluiting, in ons geval naar dat van de overburen. Op een dag kwam de overbuur zeggen dat er iemand aan de lijn was voor ‘ons ma’. Telefoons hadden destijds nog een apart spreek- en luistergedeelte. Ma was toen en ook later niet echt een lichtpunt met moderne communicatiemiddelen. Het werd een lang gesprek, want zij stond in het luistergedeelte in te spreken.

Gewiekte fraudeurs verzinnen steeds nieuwe trucs om kwetsbare ouderen geld afhandig te maken. Ons ma werd ooit een vermeend slachtoffer van zo’n babbeltruc. Een werknemer van de Harense Smid belde haar op en wilde een afspraak maken voor het afleveren van de bestelde wasmachine. “Ik heb niks besteld”, zei mijn moeder enigszins in paniek rakend, “ik doe al mijn was met de hand.” Maar de man bleef aandringen en zei dat ze over twee dagen het ding kwamen afleveren.

Een dag later bekende onze oudste broer, de smaakmaker van de familie, dat hij ma een beetje had willen opnaaien. Boontje komt om zijn loontje, want zijn portie bravoure keerde zich tegen hem. Een paar maanden later werd hij zelf slachtoffer van een oplichterstruc. Die hadden we zelf in elkaar gezet en na hem een paar dagen hebben laten zweten, hebben we hem de waarheid verteld. Zijn blik leek toen op die van een kalkoen met kerst in zicht.


Gelukkig was ma een snelle leerling en waakzaam geworden voor oplichting door babbeltrucs. We hadden inmiddels net een paar weken vaste telefoon en ma werd gebeld door een man met een vreemde stem die zei dat hij Hend Leerintveld was (de naam van ons pa). Mijn moeder had pa nog nooit aan de lijn gehad en herkende zijn stem niet. Ma onderwierp de denkbeeldige oplichter aan een kruisverhoor. “Iedereen kan wel zeggen dat hij Hend Leerintveld is.” Ze ging verder: “Hoe heten onze kinderen?” Een inkoppertje voor pa. Ook dat was kennelijk niet voldoende, want ze vroeg verder “Wat heb je gisteren gegeten?” Toen ook dit antwoord juist was stelde ma nog één cruciale vraag voordat pa eindelijk ter zake kon komen: “En, was het lekker?”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden