Genoeg | Al het nieuws uit Maasdriel


Genoeg

  Column

Column door Johan Cahuzak

“Het is genoeg geweest!” Dat zijn de woorden van SGP-fractieleden uit Veen. Ze spraken deze begrenzing uit vanwege de zoveelste ellendeavonden aan het eind van het jaar. En ze lieten het niet daarbij: “Desnoods zetten we de avondklok in.”

Schrikken geblazen hoor. Dat zal ze leren daar in Veen. En de dorpen dichter bij het verschijningsgebied van deze krant. Bij ons dus. Zaltbommel een halve ton, West Betuwe 70.000 euro en Maasdriel 12.500 euro. Jaarlijks een aardig sommetje. En ieder jaar gaan die burgemeesters praten met aanstaande raddraaiers. En ieder jaar schrijven ze alle drie een stukje in de regionale pers en roepen ze ouders op om het kroost in de gaten te houden. Zinloos.

En ieder jaar wordt gevraagd ongeregeldheden te rapporteren. Dat werkt ook niet. Er heerst in die dorpen een omerta waar Sicilië nog jaloers op is. Wie praat, krijg een vuurwerkbom in zijn nek. En ik denk aan de vader die op tv trots beweerde: “Ik zou het mezelf kwalijk nemen als mijn zoon met oudjaar geen rotzooi met de politie trapt.” Ik voel een bierkaai, de moedeloosheid van een wiskundeproefwerk in mijn havo-tijd.

Toch moet er nu iets gebeuren. Met een groep creatievelingen die onorthodoxe strijdwijzen verzinnen. Dan moet je geen ambtenaren en al helemaal geen burgemeesters uitnodigen. Maar mensen die gewoon zijn buiten de lijntjes te tekenen. En mensen die medeburgers weten te mobiliseren. Want als er driehonderd mensen iets, eventueel anoniem, melden is het onbegonnen werk voor iedereen een vuurwerkbom te maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden