Rotte Appels | Al het nieuws uit Maasdriel


Rotte Appels

  Column

Column door Robert Goesten, Michigan, U.S.A

Als u van mijn leeftijd bent of ouder, herinnert u zich ongetwijfeld de roerige eind jaren zeventig en begin jaren tachtig. Nederland zat in een economische crisis en er was een grote woningnood. In elke stad van een respectabele grootte werden leegstaande panden gekraakt. Voor de jongeren onder ons: dat betekent dat jongeren die panden bezetten en er gingen wonen. Een goedkope manier van bewonen, want er werd uiteraard geen huur betaald.

De overheid zette vaak de politie in om deze kraakpanden te ontruimen zodat de eigenaren deze konden slopen of renoveren. Deze uitzettingen werden op den duur totale veldslagen. Vooral Amsterdam onderscheidde zich daarin en hele oorlogen werden in de stadsstraten uitgevochten. Door krakers maar vooral door relschoppers die niets met de krakersbeweging te maken hadden, maar die genoegen schepten in het vernielen van andermans eigendommen en het bevechten van de politie. Een absoluut dieptepunt waren de rellen op 30 april 1980, de dag dat Beatrix tot koningin werd gekroond. De Amsterdamse binnenstad was een slagveld en de beelden ervan staan in ons nationale geheugen gegrift.

Wie nu dacht dat Nederland dergelijke taferelen definitief achter zich had gelaten kwam bedrogen uit. Amper twee weken geleden ontbrandden er ernstige onlusten in een tiental Nederlandse steden die hun weerga niet kenden. Den Bosch was er één van. Grote groepen jongeren trokken rovend, brandstichtend en plunderend rond in de binnensteden. Sommigen van hen waren slechts veertien jaar oud. Als reden werd aangevoerd dat zij ontevreden waren met de door de regering ingestelde coronamaatregelen en met name met de ingestelde avondklok. Wat de plunderingen van winkels en de brandstichtingen daarmee van doen hadden, mag u zelf bedenken.

De honderden winkeleigenaren hebben totaal niks met de besluitvorming rond de pandemie te maken, maar zijn wel het slachtoffer geworden van zinloze verniel- en roofzucht. Zelfs de Amerikaanse televisie en radio maakten gewag van de chaos in ‘het anders zo rustige Nederland’, zoals een verslaggever het meldde. Psychologen bogen zich over het hoe en waarom, terwijl de politie haar best deed om zoveel mogelijk oproerkraaiers achter de stalen deur te krijgen. Het was burgemeester Aboutaleb die een rake ‘toespraak’ hield voor de televisiecamera’s, staande in een vernielde winkelstraat. Hij richtte zich tot de plunderaars: “Zo, ben je al wakker? Hoe voel je je? Voel je je goed na gisteravond?” Ook richtte hij zich tot de ouders die moeten weten wat hun zoon of dochter uitgevreten heeft. Van een protestdemonstratie was nauwelijks of geen sprake. Het ging puur om roof en vernieling, misschien uit frustratie vanwege de lockdowns die men heeft moeten ondergaan.

Laten we echter hopen dat de daders een nog eenzamere lockdown gaan ervaren, die in een gevangenis, net als hun ‘vaders’ die destijds de krakersrellen veroorzaakt hebben. De rotte appels vallen immers nooit ver van de boom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden