Reacties!

  Column

Column door Louis van der Sangen

Inmiddels lever ik bijna zeven jaar columns voor Het Carillon. Een bezigheid die ik nog altijd met veel plezier doe, en hopelijk nog vele jaren mag doen. Nog steeds geen gebrek aan inspiratie. De onderwerpen liggen bij wijze van spreken op straat en of binnen handbereik. Dit is alweer nummer 110. Meestal op zondagmorgen na het ontbijt kruip ik in het hoekje van de huiskamer voor de pc. Het is een soort van naar de kerk gaan. Rustig klassiek muziekje op de achtergrond. Kopje koffie erbij. Een beetje tot rust komen. Misschien een idee voor een upgrade voor de echte kerk. Het zou het bezoekersaantal weer kunnen vergroten. Afijn, ik zit op de zondagochtend even de afgelopen week met allerlei gebeurtenissen te overdenken. Dat ene moment dat toch meer opviel en mij meer bezig hield dan al het andere, borrelt weer op. In mijn achterhoofd vormt zich al dagen onbewust al een ruw idee dat enkel wat gefinetuned moet worden. En gaan de vingers vanzelf aan de slag.

Er zijn regelmatig reacties op de inhoud van mijn schrijfseltjes. Dat gebeurt rechtstreeks, via Fia en/of iemand anders. Het is toch altijd weer een dankbaar moment dat er toch zeker iemand de moeite neemt en een paar minuten hier voor gaat zitten. Het geeft een soort van gevoel dat ik niet alleen in de kerk zat. Over het algemeen zijn de reacties positief. Een enkele keer krijg ik via de redactie een reactie van een lezer doorgestuurd. Die waardeer ik nog meer.

Ik zie het dan zo voor me. Je leest mijn overdenkseltje. Het komt binnen, het raakt je op een of andere manier. Dat kan positief en of negatief zijn. Dat is wat columnisten ook willen bereiken. En dan houdt de inhoud je bezig. Je wilt er iets mee. Laat je het los of ga je reageren? Hoe dan? Toch een mail sturen naar de redactie. Ik waardeer dat. De inhoud lijkt dan eigenlijk ook op een column. Maar wat is nu eigenlijk een column?

Er zijn korte en langere omschrijvingen over wat een column is en zou moeten zijn. Door alle informatie samen te voegen kom ik tot de volgende omschrijving: Een column is een kort, spits en uitdagend stukje proza waarin de auteur vanuit een onafhankelijke positie zijn mening ventileert, een bepaalde mening wordt onderbouwd of een bepaalde mening wordt uitgewerkt. Het is een regelmatig persoonlijke bijdrage aan een blad of tijdschrift, geplaatst in een kolom, met een bepaalde actualiteitswaarde die vaak op de korrel wordt genomen. De vrijheid van de columnist is vrij groot.

Ik lees sowieso altijd veel columns van anderen. Een beetje bij de ander in de kerk zitten, zal ik maar zeggen. Op zondagmorgen zit ik ook even in de kerk van mijn held Youp. Zaterdags verschijnt zijn column op Facebook. Daarmee vergeleken, tenminste als ik zo vrij mag zijn om van enige vergelijking te mogen spreken, zijn mijn teksten zacht van aard. Als een lezer daarvan al op het toetsenbord, waarschijnlijk met de twee middelste vingers, de mening kwijt wil, dan heeft deze mijn zegen. Maar dan is het lezen van de columns van mijn held nog niet aan te bevelen. Dat is meer voor de vergevorderde.

Volgens mij mag Youp ook al lang niet meer zijn schoen zetten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden