Schaatsen of mondkapjes

  Column

Column door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Het doet inmiddels denken aan de Elfstedentocht. Zwaar, maar u bent bereid om hem uit te schaatsen omdat het achteraf zo’n goed gevoel geeft als ie weer voorbij is. Het moeilijke aspect van de Elfstedentocht is echter dat u niet weet of hij deze winter georganiseerd kan worden of de volgende of de daarop volgende. Toch houdt u de moed er in. U laat zich niet kisten en blijft onverschrokken optimistisch, wat er ook gebeurt, zelfs als de weergoden geen noemenswaardige winter voorspellen.

Een vergelijking met de coronapandemie gaat uiteraard maar ten dele op. De Elfstedentocht is er immers voor uw plezier en dat plezier is in de coronaperikelen ver te zoeken. Hetgeen de twee gemeenschappelijk hebben is echter de onzekerheid van wat er gaat komen. Trekken we de schaatsen aan of doen we het mondkapje voor? Het zal waarschijnlijk wel het mondkapje gaan worden. Zo laat het zich immers aanzien.

Al acht maanden leven we nu met de steeds verschrikkelijker wordende werkelijkheid van het Covid-19-virus dat al duizenden doden in Nederland op zijn geweten heeft. Na de lockdownperiode eerder dit jaar leefden we weer enigszins op. We kropen uit onze holen om het oude leven weer op te pakken. Maar dat oude leven is nog niet gekomen. Het is blijven kwakkelen en recentelijk kampen we zelfs met een duidelijke opleving van het virus dat alweer dodelijke slachtoffers maakt. Dat is overigens overal ter wereld het geval en het is alleen maar te danken aan de mens zelf.

Vanaf het goede moment dat we een veer van onze lippen konden blazen, gingen we weer naar buiten, bouwden we weer feestjes en deden we alsof er niets meer aan de hand was. Vooral de jongeren gingen weer stappen en hielden zich niet of te weinig aan de geldende voorschriften van afstand houden, enzovoorts. Het leek op het uit de stal en in de wei laten van de koeien aan het begin van de lente. Die koeien dansen het leven in omdat ze niet beter weten.

Wij weten echter beter of zouden beter moeten weten dat we voorzichtiger moeten zijn om niet weer een groot aantal doden te veroorzaken. Daarnaast wordt de economische schade van onverantwoord gedrag steeds groter. Enkele weken geleden sloot de regering opnieuw de Nederlandse horeca. Een regelrechte ramp voor die ondernemers die de wanhoop nabij zijn. Toch worden er nog stiekem grote feesten georganiseerd waar massa’s jongeren met gierende hormonen naartoe gaan om de volgende dag pa, ma, oma en opa met het virus te besmetten. In navolging van Frankrijk en Duitsland, waar opnieuw lockdowns in het leven zijn geroepen, lijkt ons kikkerlandje ook die weg op te gaan met in haar spoor bedrijfs- en persoonlijke faillissementen en levens die geruïneerd worden door de economische schade daarvan. Daarnaast gaan de leuke gebeurtenissen in ons leven, zoals samenkomsten voor Sinterklaas, Kerstmis en carnaval aan ons neus voorbij.

Daarom, voorkom een nieuwe lockdown, draag een mondkapje en houdt u aan de regels. Beïnvloed uw kinderen zodat zij ook begrijpen dat ook zij even op de tanden moeten bijten. De Elfstedentocht gaat ook niet elk jaar door.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden