Flapdrol

  Column

Column door Johan Cahuzak

Is die bestuurder nou een flapdrol of voelt hij de veranderende omstandigheden goed aan? Hoe ik aan deze filosofische beschouwing kom? Kijk om je heen, luister naar deskundigen, doe, stiekem natuurlijk, een verjaardag of desnoods Twitter en je begrijpt wat ik bedoel.

Laatst, bij gemeentenieuws in deze krant, onder het kopje ‘Meer mogelijkheden voor zonnepanelen op monumenten’ komt de Zaltbommelse schepen Posthouwer aan het woord. Terzijde, aan zijn naam zal het niet liggen. Ik vat samen wat hij zei: “Je kunt best wat zonnecollectoren op het dak van je monument leggen. Ook als je ze van de straat af kunt zien. Dat hebben we nu eenmaal nodig om de hoge norm die de overheid ons stelt, te halen. Vroeger deden we al moeilijk als je met een bus verkeerde verf langs je voordeur liep maar de tijden veranderen. Ik kan er ook niks aan doen.”

En kijk dan eens naar mijn openingszin. En geef antwoord op die vraag. En dan wordt het interessant. Het antwoord hangt af van jouw visie op het leven. Ben je rekkelijk of precies, Arminiaan of Gomarist, olifant of kameleon?

Ik kom op dit moment heel veel mensen tegen die duidelijkheid willen, regels, voorschriften en vooral handhaving. De boven ons gestelden echter leggen de verantwoordelijkheid laag in de organisatie. Bij jou en bij mij. En dat is lastig. Dan moet je zelf denken, zelf beslissen, zelf reflecteren en misschien je mening wel herzien.

En bij succes kun je dan zomaar wethouder van Zaltbommel worden. Toch?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden