Column: Tussen de burries

  Column

Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Ik ben nu negenenvijftig en ik geniet op mijn eigen manier van mijn volwassenheid. Ook ik denk echter wel eens terug aan de tijd dat ik niks anders hoefde te doen dan studeren (waar ik een broertje dood aan had) en aan tafel bij mijn ouders aanschuiven. De weekeinden waren voor feesten en de schoolwerkdagen waren ervoor bedoeld om uit te kijken naar het weekeinde. Dat onbesuisde gedrag hoort een beetje bij ‘jong zijn’ en dat ben ik op natuurlijke wijze ontgroeid; simpelweg door ouder te worden. Met een beetje geluk gebeurt hetzelfde met de huidige jonge generatie en dan doel ik met name op de generatie jongeren die gaat stappen in corona-onveilige situaties en die nu voor de tweede ziektegolf in Nederland, ja zelfs in de wereld, zorgen. Ze houden blijkbaar bij het uitgaan en bij contacten met leeftijdgenoten geen rekening met de beperkende regels die ingesteld zijn.

Toegegeven, ik weet niet zeker of ik zo’n brave Hendrik zou zijn als ik in hun schoenen stond maar dat laat onverlet dat ik er nu op mijn leeftijd wel iets van mag vinden. De klacht dat de jongeren onterecht verantwoordelijk zijn voor de opleving van het virus is volgens mij niet op zijn plaats aangezien deze opleving in grote mate plaats vindt in studentensteden waarna het zich vervolgens over Nederland verspreid. In de stad waar ik woon bevindt zich een middelgrote universiteit en met de start van het collegejaar en de terugkeer van de meeste studenten steeg het aantal coronagevallen van ruim twintig binnen drie weken naar ruim achthonderd. Dat kan geen toeval zijn.

Ook in Amerika zijn er kritische geluiden te horen ten aanzien van het coronabeleid. In Nederland echter maakt een groep bekende Nederlanders zichzelf belachelijk door zich voor het karretje te laten spannen van actievoerder Willem Engel van Viruswaanzin. Deze club heeft al bakzeil gehaald voor de rechter en probeert nu met de hulp van jongerenidolen onder het motto #ikdoenietmeermee de coronabeperkingen van tafel te krijgen. Ophitserige taal wordt daarbij niet vermeden en kennelijk is men niet bezwaard door het idee dat sabotage van de coronaregels zal leiden tot meer ziektegevallen en dus meer doden.

Nu kan ik eindeloos lachen om de domme acties in dat verband van BN’er Famke Louise die tussen de burries van dat karretje liep, zonder te beseffen wat ze aan het doen was, maar dat is niet de bedoeling van dit stukje. Het is in en in triest dat idolen zoals zij zich laten beïnvloeden door recalcitrante figuren als Engel die geen verantwoordelijkheidsgevoel kennen. Famke trok zich na een afgang bij een televisie-optreden terug, maar het kwaad was al geschied. Jongeren en vooral fans lezen en horen van de protestacties die in hun straatje passen en dan zijn ze snel beïnvloed. Trouwens, waarom zouden we ons laten beïnvloeden door bekende Nederlanders? Alleen maar omdat het BEKENDE Nederlanders zijn? Hebben zij de wijsheid in pacht enkel en alleen omdat ze leuk kunnen zingen of een programma kunnen presenteren? Misschien moeten wij als ouderen dan ook maar op zangles gaan om nog een laatste poging te doen om onze jongeren te overtuigen dat zij spelen met vuur en met de levens van landgenoten, jong of oud.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden