Column: De Swiebertjes

  Column

Bijna iedereen die in Nederland van middelbare leeftijd of ouder is kent hem wel: Swiebertje! De televisieserie met die naam werd in ons land maar liefst twintig jaar lang uitgezonden, tussen 1955 en 1975. De hoofdrolspeler Swiebertje, vertolkt door de acteur Joop Doderer, was een ondeugende zwerver die het nogal eens aan de stok had met de dorpsveldwachter Bromsnor, gespeeld door Lou Geels. Voor degenen die het vergeten zijn; Swiebertje ging gekleed in grijze lompen met een knapzak over zijn schouder en een ingedeukte hoed op zijn hoofd, terwijl Bromsnor er in zijn uniform met sabel er onberispelijk uitzag. Swiebertje was bevriend met juffrouw Saartje, de dienstbode van de burgemeester, die een zwak had voor de vrijbuiterige Swiebertje. Zij en de burgemeester deden vaak hun best om de rechtlijnige Bromsnor een toontje lager te laten zingen als Swieber weer eens wat achterover gedrukt had of kattenkwaad had uitgehaald. De serie speelde in de jaren twintig van de vorige eeuw en sprak hele volksmassa’s aan.

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Van de jaren twintig naar nu is maar liefst een hele eeuw en toch zijn er parallellen te leggen. Op dit moment wordt er namelijk in de Tweede Kamer ruzie gemaakt over een nieuwe gedragscode voor kamerleden. Er zijn immers nogal wat Swiebertjes in het parlement die het niet zo nauw nemen met de regels van integriteit die eigenlijk zouden moeten gelden zonder in een gedragscode opgenomen te worden. Dat Tweede Kamerleden regelmatig in opspraak komen, is niks nieuws. Zo lag D66’er Alexander Pechtold onder vuur toen bleek dat hij een appartement had gekregen, en dat niet had opgegeven in het geschenkenregister. Thierry Baudet (Forum voor Democratie) gaf reisjes met een privéjet niet op. En Isabelle Diks van GroenLinks kreeg een hoge verblijfskostenvergoeding omdat ze in Leeuwarden zou wonen, maar in werkelijkheid sliep ze in Den Haag. Ook werden de voormalige VVD-Kamerleden Matthijs Huizing en Wybren van Haga betrapt met drank op achter het stuur. En VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kwam in het nauw toen hij als kamerlid nog wachtgeld bleek te krijgen. Het zijn nu de VVD, SGP en PVV die zich tégen een strengere gedragscode keren. In de nieuwe code wordt namelijk voorgesteld om een stout kamerlid een maand lang te schorsen en dat is tegen het zere been van de Swiebertjes.

Er moet namelijk een bromsnor aangesteld worden die de gedragsregels handhaaft en die veldwachter is, in het voorstel, de Nederlandse burger die een klacht in kan dienen. Menig kamerlid voelt zich echter te goed om door een burger beoordeeld te worden en gooit de kont tegen de krib. “Ik wil dat alle volksvertegenwoordigers zich vrij voelen zonder dat ze aangeklaagd kunnen worden door een willekeurige burger met als ultieme consequentie een maand lang monddood te worden gemaakt”’, klaagt VVD-Kamerlid Tobias van Gent. Ik zou zeggen: Tobias, Swieber, kerel, ga je maar beklagen bij juffrouw Saartje en de burgemeester, maar ik geef je weinig kans want dit keer heeft Bromsnor het bij het juiste eind. Zakkenvullers en carrière -opportunisten horen niet in het parlement thuis.

Ik herinner me een deel van de tekst van het Swieberlied nog: ‘Daar komt Swiebertje, rare Swiebertje, onze Swieber die steeds malle dingen doet!’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden