Column: Vakantie!

Door Louis van der Sangen

Inmiddels zijn er velen die bezig zijn met de koffers inpakken of uitpakken of misschien daar nog tussenin zitten. Sommigen doen niks van dit alles en zitten beteuterd naar een voucher te staren. Het is maar afwachten of dit ooit nog eens wat waard zal zijn. En dan heb je ook van die hardnekkige lui die tegen beter weten in toch weer in die kilometerslange files gaan staan. Coronaregels, risico's, kleurcodes of niet, die vakantieganger gaat. Die hadden waarschijnlijk ook al genoeg van die protesten van dat clubje viruswaanzin. Dan liever onderduiken op een camping en/of aan zee met je kop diep in het hete strandzand. Meer verzekerd willen zijn van mooi weer tijdens de vakantie zou nu niet op de eerste plek horen te staan volgens mij.

Maar goed, ieder zijn ding. Na een rustig weekje Ardennen met de mondkapjes in de kontzak en af en toe op mijn snuitje was het ook nog lekker nagenieten in de tuin. En daar was niks mis mee. Dans le gardin du maison of zoiets. Rieten tuinmeubels met hun historie en met een allegaartje aan kussens. Mediterrane planten tegen het schuurtje met bijna dagelijkse een rijpe vijg. Voor de dadels en citrusvruchten zal ik nog een jaartje of wat moeten wachten. Het zonnetje en temperaturen van 20 tot 25 graden. De keukenbarbecue en de koelkast uit de voormalige keuken zowat binnen handbereik in het tuinhuisje. Wat wil je nog meer?

En tussen het af en toe onkruid verwijderen door, is het vooral heel veel genieten van wat er allemaal te zien is in de tuin. En in de lucht. Prachtige Hollandse luchten. Blauw met de witte wolken die met je fantasie op de loop gaan. En een hele zeldzame condensstreep van een vliegtuig zet er dan soms een streep doorheen. Dat is wel eens anders geweest. En in de tuin kom ik ogen tekort. De Agapanthus met zijn bijzondere verhaal staat sierlijk te pronken op de boomstronk. De krekels hoppen van de ene grasspriet naar de andere, en laten tussendoor hun bekende geluid horen. Een grote familie mus verblijft in de tuin en tjilpt je de oren van je kop. En gebruikt de uitgebloeide seringenboom als klimrek. Hommels en bijen zijn druk in de weer in de hibiscus. En de vlinderstruik met zijn witte trossen maakt zijn naam waar. De witjes, atalanta's, vosjes en libellen zijn soms niet te tellen. Ik ben benieuwd of de kolibrievlinders de tuin weer komen bezoeken. Zelfs een mooi gestreepte horzel werd er gespot. Volgens Google één van de vriendelijke soort. Toch maar uit de buurt gebleven. Oeps, toch nog met de mobiel bezig. En de jaarlijkse vliegende mieren is een bijzonder verschijnsel, maar voor mij hoeft dat niet echt. Voor de zwaluwen is dat weer een lekkernijtje. Merels die naar pieren zoeken. En even verderop staat een grote boom waar elke avond een zwerm kauwen met veel kabaal neerstrijkt.

Zo'n tuin gun ik iedereen

Zo'n tuin gun ik iedereen. Met je ogen dicht luisteren en je bent snel in je zen moment. Altijd beter dan die eindeloze herhalingen en herhalingen van die herhalingen op tv. En dan ook nog die langdurende reclames. Ik verlang dan echt nog steeds meer naar Nederland 1 en 2 en één Duitse en één Belgische zender.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden