Impressie van het Gastenhuis in Kerkdriel.
Impressie van het Gastenhuis in Kerkdriel.

Gastenhuis voor mensen met dementie

In maart 2021 opent Gastenhuis Kerkdriel. Dit huis gaat liefdevolle, huiselijke woonzorg bieden aan 22 mensen met dementie. Er komen 20 appartementen in, waarvan twee voor (echt)paren.

Kerkdriel - Gastenhuis Kerkdriel komt op de plek van de voormalige basisschool De Meidoorn, aan de Venuslaan. Een fijne locatie in een woonwijk, vlakbij het dorpscentrum.

Mensen met een Wlz-indicatie 4, 5 of 7 kunnen zich aanmelden en krijgen de zorg vergoed via het persoonsgebonden budget. De woonkosten van Het Gastenhuis zijn betaalbaar voor mensen met een gemiddeld (pensioen)inkomen.

Het Gastenhuis werkt vanuit een uitgesproken, geëmancipeerde visie op dementiezorg. Die gaat uit van wat mensen met een gevorderde dementie nog wél kunnen. Mensen worden er gezien als bewoner, en niet als patiënt. Hun autonomie en vrijheid om te kunnen gaan en staan waar zij willen, staan voorop.

Dat zie je niet alleen terug in de manier van omgaan met bewoners door medewerkers, maar ook in de sfeer en inrichting van het gebouw. De deuren zijn bijvoorbeeld gewoon open voor bewoners en bezoek. Als mensen daar behoefte aan hebben krijgen zij een gps-tracker mee. Appartementen zijn licht en hebben grote ramen of openslaande deuren naar de tuin, en een knusse houten vloer. Mensen kunnen hun appartement inrichten naar eigen smaak. En ook de gemeenschappelijk ruimtes voelen huiselijk. Er is een open keuken waar dagelijks vers wordt gekookt door koks. En er is tuin rondom, met verschillende zitjes zodat je lekker buiten kunt leven bij mooi weer.

Gastenhuis Kerkdriel zal worden geleid door een zorgkoppel: twee mensen met een gedegen achtergrond in de verpleging en BIG-registratie, die samen leiding geven aan de vestiging en aan het team van 25 medewerkers. Een van hen komt in de dienstwoning naast het Gastenhuis wonen. Dat zorgt voor korte lijntjes en binding met de buurt.

Binnenkort start de werving van de eerste 20 medewerkers: van Verpleegkundigen en Verzorgenden IG tot Gastvrouwen en -heren, woonzorgbegeleiders, facilitair medewerkers en koks. Geïnteresseerden kunnen terecht op www.hetgastenhuis.nl.

Over Het Gastenhuis
Dit wordt het dertiende Gastenhuis in Nederland. Het Gastenhuis biedt liefdevolle, huiselijke woonzorg voor mensen met dementie. In de zorg en begeleiding staan menselijkheid, vrijheid, autonomie en begrip voor ieders unieke persoonlijkheid voorop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden