Johan, Cahuzak, Johan Cahuzak, column
Johan, Cahuzak, Johan Cahuzak, column

Discriminatie

Laat ik ook eens een duit in het zakje van de discriminatie doen. Ik ben niet vies van wat actualiteit. En ik ben eens nagegaan of wij in onze regio foute standbeelden of straatnamen hebben.

Door Johan Cahuzak

Met dit fenomeen maakte ik in de zomer van 2019 voor het eerst echt kennis. Uiteraard had ik er wel over gelezen of nagedacht maar nimmer stond ik er met mijn neus bovenop. Vorig jaar was ik in Hoorn. En daar staat, zoals jullie weten, Jan Pieterszoon Coen tamelijk uitbundig op het centrale plein. Aanvankelijk kwam ik niet tot zijn sokkel want het was Lappendag. En dan kun je letterlijk over de hoofden lopen. Dat raad ik je ook aan daar bier en kots dan tegen de stoepranden klotsen. Ik ben maar een eindje gaan fietsen; JP loopt niet weg.

Inderdaad, des avonds stond ie er nog en toen zag ik ook het bordje dat men recent onder zijn voeten geschroefd had.

Er stond geschreven dat meneer Coen veel had betekend voor ons land, maar dat het wel een boefje was. Een prima oplossing, zo’n bordje. Dan hoef je Coen ook niet omver te halen.

In onze regio hebben we niet zoveel standbeelden. Die Sint-Maarten zal niet zonder zonden zijn geweest maar mij is van misstappen niets van bekend. Met onze straatnamen komen we ook niet echt verder. Moffendijk en Nichtenhofstraat, daar liggen we toch niet wakker van? Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de Bernhardweg. Gewoon zo laten. Hang er desnoods een bordje bij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden