Een 'toeristenrondje' van 80 kilometer

De dijken in het Rivierenland zijn kenmerkend voor de regio. Een dijk die veel gasten verwelkomt voor een fietstocht, wandeling en overnachtingen door mensen uit de regio, maar ook ver daarbuiten. Onze correspondenten zijn wekelijks op pad langs de dijk in het rivierengebied voor een spontane en bijzondere ontmoeting. Deze week een ontmoeting aan de Molendijk in Ammerzoden.

door Marielle Pelle

Ammerzoden - "Onze fiets brengt ons hier", antwoorden de twee sportieve moeders lachend op de vraag wat hen hier brengt op deze zonnige zaterdagochtend. Ik tref ze op het bankje boven aan de dijk in Ammerzoden, met een uitkijk op de Maas. "We zijn halverwege, dus hier rusten we even uit", zegt Jamy, waarop Sabine aanvult. "We hebben er nu 39,8 kilometer op zitten." Uitkijkend op de Maas vertellen ze dat eigenlijk altijd even rusten een bankje eerder, "dat is ons plekje", aldus Sabine. "Maar helaas was die al bezet, dus nu zijn we hier neergestreken. Eigenlijk is dat andere bankje mooier. Daar heb je een mooier uitzicht over de Maas."

Een ritje van 80 kilometer
Terwijl ze even bijtanken met drinken en energie tot zich nemen met granenrepen, praten ze onverminderd verder op het bankje boven aan de Molendijk tussen Well en Ammerzoden. Ze vertellen dat ze uit Dongen komen en daar vanochtend zijn vertrokken voor een ritje op de wielrenfiets van 80 kilometer. Vertrokken in Dongen, richting Heusden, bij Hedel de Maas overgestoken, richting Ammerzoden en nu willen ze via de Bergsche Maasdijk, richting Genderen en Drongelen. Ze dubben of ze de veerpont nemen bij Drongelen richting Waalwijk, of doorgaan naar Hank en bij de Keizerveerse brug de Maas weer over gaan richting Dongen.

15 kilometer heen en 15 kilometer terug
Ze vertellen meerdere keren per week te fietsen. Alleen, met de club of op zaterdagochtend samen een ritje als hun mannen thuis zijn, grappen ze. Jamy vertelt ook veel te fietsen met haar kinderen van 3, 5 en 7 jaar oud. "Maar dan gaan we op de mountainbike hoor", vertelt ze. "Afgelopen week zijn we naar opa en oma gefietst, die stonden op de markt in Drunen. Dat is 15 kilometer heen en 15 kilometer terug." Op mijn reactie dat dit al een hele afstand is, is Jamy kort en duidelijk: "Die van drie jaar zit nog achter op de fiets. We stoppen niet onderweg. Ze moeten leren volhouden. We stoppen pas als we op de markt zijn in Drunen. We moeten kinderen wel stimuleren voor sport." Sabine lacht en zegt: "Dat red ik nog niet met mijn kinderen. Die vinden alle bijtjes en diertjes aan de kant nog veel te interessant."

Processierups-vrije-route
Op de vraag wat de reden is dat ze met hun wielrenfiets kiezen voor de dijken in het rivierengebied, reageren ze tegelijkertijd en heel adrem: "Omdat hier op de dijken een processierups-vrije-route is!" Ze fietsen ook graag in de Drunense Duinen of rondom Teteringen en Dorst, maar gezien de rupsen fietsen ze daar nu niet graag. Sabine kijkt naar de lucht en zegt: "En nu staat er ook weinig wind, dus is het fijn fietsen op de dijk." Hardop vraagt ze zichzelf af wat ze nu fijner vindt en zegt dan kordaat: "Ik heb nog liever wind dan rupsen!"

Ze noemen nog veel meer voordelen van het fietsen op de dijk: "Het is een makkelijke route, er zijn niet veel kruisende fietspaden waar je op moet letten. En de dijk is breed, er zijn geen opstoppingen." Reden om dit vaste fietsrondje regelmatig te maken.

Nadat het drinken en de vezelkoeken op zijn, zegt Jamie: "We kunnen weer aan de bak!" Ze lacht en zegt: "Kijken of we ons gemiddelde nog kunnen halen. We willen altijd thuiskomen, met een gemiddelde van 25. Maar als we zo met z’n tweeën fietsen, dan zijn we volop aan het kletsen samen. Als we op zondag met de club rijden, dan rijden we gemiddeld 30-32, dan ligt het tempo wat anders en zijn het ook afstanden van ruim 90 kilometer." Terwijl ze beide hun fiets weer pakken, zeggen ze: "Dit is maar een toeristenrondje van 80 kilometer!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden