De huidige gebruikers van Dorpshuis de Kil buigen zich met HRC’14 over de plannen voor het nieuwe voetbalcomplex met dorpshuisfunctie.
De huidige gebruikers van Dorpshuis de Kil buigen zich met HRC’14 over de plannen voor het nieuwe voetbalcomplex met dorpshuisfunctie.

Voetbalhome met dorpshuisfunctie

Hoe belangrijk goede communicatie is, bleek vorige week wel in Dorpshuis de Kil. Daar zaten vertegenwoordigers van HRC’14, gemeente Maasdriel, Dorpsraad Hurwenen en partijen die momenteel van het dorpshuis gebruikmaken met elkaar rond de tafel. Ze spreken hun zorgen en verwachtingen uit over de toekomstige verhuizing naar de nieuw te bouwen voetbalaccommodatie. En ze buigen zich over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst die vermoedelijk in oktober wordt ondertekend. Samen moeten de partijen eruit komen. Ook als het complex eenmaal is gerealiseerd.

door Loeki Bruinink

Hurwenen - Het heeft nogal wat voeten in aarde: zowel het realiseren van een nieuw voetbalcomplex voor HRC’14 als het overtuigen van betrokken partijen dat deze accommodatie ook geschikt is als dorpshuis. Weer ziet Hurwenen voorzieningen uit haar kern vertrekken. En een dorpshuis in een voetbalkantine? Daar zetten de toekomstige gebruikers ook de nodige vraagtekens bij. Maar de intentieovereenkomst is al ondertekend en de vaststellingsovereenkomst zal vermoedelijk in oktober volgen. Wat dinsdagavond blijkt, is dat het van groot belang is om elkaar goed te informeren. Dat iedereen zijn wensen kan uitspreken. En dat daarmee wat wordt gedaan, in goed overleg.

HRC’14 wil na ruim vijf jaar eindelijk kunnen starten met de aanleg van haar nieuwe complex. Om dat te realiseren heeft de voetbalclub de 225.000 euro nodig die ze opstrijkt als ze in haar gebouw de dorpshuisfunctie van Hurwenen onderbrengt. De dorpsraad heeft daar begrip voor. Een groot deel van de inwoners draagt HRC’14 een warm hart toe. Maar dat met de verhuizing van het dorpshuis alle activiteiten uit het dorpshart verdwijnen, doet pijn. Het liefst had de dorpsraad een deel behouden. Dat is echter een gepasseerd station. Doel is nu om alle partijen naar tevredenheid in te passen in de nieuwbouw. Dat blijkt een flinke uitdaging. Want elke vereniging stelt weer andere eisen. Zo wil de bridgeclub over zeven tafels mét goede verlichting kunnen beschikken. En om de bovenverdieping voor iedereen bereikbaar te maken, is een traplift nodig. De biljartclub wil zijn intrek nemen met een vaste én een verrijdbare biljarttafel. Dan moet voor de cursisten van Linda Sport & Coaching voldoende ruimte overblijven om met hun matje op de vloer te liggen. De Hurnse Uylen en Geursen Theaterproducties hebben, net als de Oranjevereniging, opslagruimte nodig. Plus een locatie voor hun uitvoeringen. Kortom, er is een waslijst aan wensen. En er blijven deze avond genoeg vragen over. Moet er permanent een beheerder in het complex aanwezig zijn? Krijgen inwoners van Hurwenen voorrang op de huur van ruimte? Toch heerst er een positieve stemming na afloop van de bijeenkomst. De gebruikers van het dorpshuis voelen zich gehoord. “Er wordt nu mét ons gesproken, in plaats van óver ons.” Goede communicatie blijkt een voorwaarde voor het slagen van de fusie tussen HRC’14 en het dorpshuis. Dinsdag 1 september praten de partijen verder.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden