Boas, Daniel, Clarence en Marie bij het oude skatepark aan de Hogeweg in Zaltbommel. Rechtsboven de QR-code voor het tekenen van de online petitie. Scan deze en volg de instructies.
Boas, Daniel, Clarence en Marie bij het oude skatepark aan de Hogeweg in Zaltbommel. Rechtsboven de QR-code voor het tekenen van de online petitie. Scan deze en volg de instructies. (Foto: Marielle Pelle)

Online petitie voor gloednieuw skatepark

Na het plotseling verdwijnen van het skateplein aan de Hogeweg in Zaltbommel is er ineens geen skatevoorziening meer. Om duidelijk te maken dat daar wel degelijk behoefte aan is, heeft een aantal skaters een online petitie opgestart.

door Marielle Pelle

Zaltbommel – "Ineens was alles weg", vertelt Marie, namens de Zaltbommelse skategroep Kickflip Crooked, doelend op het skateparkje aan de Hogeweg in Zaltbommel. "Als 13- en 14-jarigen hebben we hier allemaal veel op het skateboard gestaan. Nu zijn we dubbel zo oud en we zijn allemaal weer begonnen", vertelt Marie enthousiast. Nu moeten ze toezien dat de onderdelen van het skatepark achter de bouwhekken staan. "Ik heb contact opgenomen met de gemeente Zaltbommel en gevraagd waarom het skatepark ineens weg was", vertelt Marie open. "Ze gaven aan dat ze blij waren dat we contact opnamen en vertelden dat ze een nieuwe locatie op het oog hebben, maar dat er momenteel budgettair onvoldoende ruimte is." Dit was reden voor de skaters om een online petitie op te starten.

Olympische sport
"Je ziet overal kinderen op skates, skateboarden en stuntsteps, hier is behoefte aan", vertelt Clarence. Met elkaar benadrukken ze het belang van een goed skatepark. "Je ziet steden mooie skateparken ontwikkelen, want het leeft. Afgelopen jaar zijn er verschillende skatefilms uitgebracht en volgend jaar staat het skaten als sport op de Olympische spelen in Tokyo", vertelt Marie. Het is een sport die de jeugd naar buiten brengt, vertellen ze en in trek is bij zowel jongens als meiden. Vooral de bekende tiener Skeet Keet, die Europees kampioen is en uiterst actief is op social media, inspireert jongeren. "Afgelopen week stond ze nog in Den Bosch", vertelt Marie met veel enthousiasme: "Het zou toch prachtig zijn als ze binnenkort in Zaltbommel komt oefenen!"

Veilig en kindvriendelijk
De mannen spreken eerlijk hun zorg uit over de plannen van de gemeente. "We zijn bang dat als er niemand reageert er wel een skatepark komt, maar dat er niet juist over nagedacht wordt - onder andere wat materiaalkeuze betreft - en dat het dan achteraf weggegooid geld is." Ze benadrukken daarbij dat vooral de veiligheid voorop staat.

Ze zouden graag zien dat het nieuwe skatepark een plek wordt waar iedereen welkom is; de skaters voor hun skills, de jonge kinderen op hun skeelers, de tieners op stuntsteps en de ouderen die genieten van het schouwspel. "Bij skateparken waar wij komen, staan altijd mensen te kijken, want het inspireert enorm", zegt Daniel. "Het World Skate Center in Den Bosch is hier een prachtig voorbeeld van", vertelt Clarence. Met veel passie vertellen ze over dit skatepark, hoe dit een trekpleister is voor skaters uit het hele land. "Daarom zou Zaltbommel juist zo’n prachtige plaats zijn", zegt Boas. "Goed bereikbaar met openbaar vervoer en de ligging direct aan de A2."

Geen hangplek
Marie heeft al veel voorwerk gedaan om uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn voor de bouw van een goed en veilig skatepark. "Want", zegt hij, "het moet veilig zijn en uitdaging bieden, maar het moet geen hangplek worden." Daniel lacht en zegt: "Een goed skatepark kun je niet slopen, dan sloop je jezelf!"

Boas benadrukt enorm trots te zijn op de stad Zaltbommel waar hij woont. "Zaltbommel is een schitterend historisch stadje, maar het ontbreekt aan deze faciliteiten. Hiermee stimuleer je sport." "Het is topsport", vult Marie aan. "Dat is zo mooi aan skaten. Tegelijkertijd gaat het er niet om hoe goed je bent, het gaat erom dat je samen bent."

Waalkade
"Wij als oudere boys zien dat de sport snel groeit", zegt Clarence, terwijl de mannen teleurgesteld toekijken hoe de materialen van het oude skateparkje achter de bouwhekken staan weggeduwd. "We hopen dat ze de materialen in ieder geval hier op het grasveld kunnen zetten, zodat skaters welkom zijn", oppert Marie. "Natuurlijk is de Waalkade ook prachtig voor een skater, want je bent altijd op zoek naar mooie spots. Maar dan veroorzaak je al snel overlast en dat willen we niet", aldus Boas.

Met de online petitie, die inmiddels al honderden keren is getekend, willen de skaters de gemeente Zaltbommel duidelijk maken hoe groot de behoefte is en willen ze draagvlak creëren voor een nieuw skatepark. "Want skaten is voor iedereen, of je nu zes, zestien, zesentwintig of zesenveertig bent!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden