Column: Boek schrijven

Door Jelmer aan den Toorn

Oké, ik houd van schrijven. Ik vind het leuk om hier een column te mogen schrijven, ik vind het leuk om een journalistiek artikel te schrijven en op mijn werk mag ik me ook een paar dagen in de week met schrijven bezig houden. We kunnen dus met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat schrijven een belangrijk onderdeel van mijn leven is.

Net als ongeveer een miljoen andere Nederlanders droom ik ervan om ooit een boek te schrijven. Dat ga ik ook zeker doen, net zoals ik nog veel meer plannen met schrijven heb. Een toneelstuk staat ook hoog op het verlanglijstje, daar ben ik zelfs al voorzichtig mee begonnen. Omdat ik zelf ook toneelspeler ben en hoe gaaf zou het dan zijn om in een zelf geschreven stuk te kunnen spelen? Of om het te regisseren. Ook voor een boek, misschien wel meerdere, heb ik al ideeën uitgewerkt of flarden geschreven. Tijd om de daad bij het woord ­­te gaan voegen dus.

Een gemiddeld boek bestaat uit zo’n 60.000 tot 80.000 woorden. Hoeveel tijd zou er in het schrijven van een boek gaan zitten dan? Deze column bevat zo’n 550 woorden, tel maar na. Ik schrijf die 550 woorden in ongeveer 3 kwartier, met nalezen, verbeteren en eventueel herschrijven erbij. Laten we zeggen dat ik met dit stukje een uur bezig ben, inclusief af en toe even nadenken over wat ik ga schrijven. Als het boek dat ik zou willen schrijven dus 70.000 woorden zou gaan bevatten levert een korte raadpleging van de zakjapanner op dat ik met dat boek 127 uur bezig zou zijn. Aangezien een werkweek uit zo’n 40 uur bestaat kan ik in iets meer dan 3 werkweken een boek geschreven hebben. Theoretisch gezien zou ik dus in mijn vakantie een boek kunnen schrijven. Of mijn vriendin en kinderen dat ook zien zitten, durf ik te betwijfelen. Maar het zou kunnen.

Op basis van een rekensommetje zou je dus kunnen concluderen dat, met voldoende inspiratie, ik zo’n 17 boeken per jaar zou kunnen schrijven. Ik heb nooit veel met wiskunde gehad, dus rekensommetjes als basis ergens van, zijn aan mij niet besteed. En die rekensommetjes zijn gebaseerd op theoretische feiten. Het is natuurlijk onzin dat je 17 boeken per jaar zou willen schrijven. Ik kan me niet voorstellen dat ik jaar in jaar uit voor 17 boeken inspiratie zou hebben, bovendien lijkt het me de kwaliteit van het geschrevene niet ten goede te komen. Een soort Bouquet-reeks zou dat worden en, met alle respect daarvoor, dat zijn niet de boeken die ik zou willen schrijven.

Of het bij een droom blijft of ooit werkelijkheid gaat worden, ik kan het nog niet zeggen. Ik hoop het wel, maar ik weet ook dat ik daarbij zelf de belangrijkste factor ben. Daarnaast komt er bij het schrijven, of eerder het op de markt krijgen, van een boek nog wel behoorlijk wat meer kijken. Je manuscript moet de moeite waard gevonden worden, een uitgever moet het aandurven om jouw boek uit te geven. Dan moet je natuurlijk niet met een dertien-in-een-dozijn-verhaal aan komen kakken. Het verhaal dat je schrijft moet goed in elkaar zitten, personages, thema, schrijfstijl… Het moet allemaal goed genoeg zijn.

Ik denk dat ik dat kan, maar ik weet nog niet wanneer. Tot die tijd blijf ik gewoon doorgaan met schrijven zoals ik dat nu doe. Nog wat uitgebreider ook, maar daarover vertel ik nog wel eens verder. Er moet wel wat overblijven om naar uit te kijken natuurlijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden