De vijf initiatiefnemers voor de oprichting van de Dorpsraad Ammerzoden – Wordragen in gesprek met hun dorpsgenoten in De Weesboom.
De vijf initiatiefnemers voor de oprichting van de Dorpsraad Ammerzoden – Wordragen in gesprek met hun dorpsgenoten in De Weesboom.

Initiatiefgroep werft met verve

Ammerzoden heeft een dorpsraad. Nu nog in oprichting, binnenkort officieel. Andere kernen in Maasdriel gingen het dorp al voor. De laatste twee, Kerkdriel en Hedel, hopen snel te volgen. De initiatiefnemers van de Ammerooise raad praatten hun dorpsgenoten afgelopen maandag bij tijdens de oprichtingsbijeenkomst in De Weesboom. De avond leverde een paar nieuwe kandidaten voor het bestuur op en een aantal kwesties waarmee de raad straks aan de slag kan.

door Loeki Bruinink

Ammerzoden - Ja, Ammerzoden wil een dorpsraad. Een enquête in februari wees dat al uit. Ruim 350 inwoners van Ammerzoden en Wordragen vulden die in, allemaal positief. Er is dus voldoende draagvlak voor de raad. Dat blijkt ook wel uit de populariteit van de facebookpagina die sinds februari in de lucht is. Binnen no-time had de raad in oprichting bijna 400 volgers. Vanwege de coronamaatregelen liet de oprichtingsbijeenkomst echter op zich wachten.

Maandag was het dan zo ver. De Weesboom vulde zich al gauw met ruim veertig inwoners die de 1,5 m afstand netjes in acht hielden. Initiatiefnemers Joost de Wit, Arie Kraaij, Maria van der Krabben, Roel van Zeelst en Nettie van den Bergh praten er hun dorpsgenoten bij over de ontwikkelingen rond de dorpsraad. Dat doen ze na een kort woordje van kernwethouder Anita Sørensen over het belang van ‘Krachtige Kernen’ en een presentatie van de voorzitter van de ervaren Dorpsraad Alem.

De dorpsraad moet de leefbaarheid en het welzijn in Ammerzoden stimuleren en fungeert als overlegorgaan tussen dorp en gemeente. Met verve lichten de initiatiefnemers het proces van oprichting toe. De officiële installatie staat gepland voor september. De bedoeling is dat de raad straks acht keer per jaar bijeenkomt en eens per jaar alle inwoners uitnodigt.

De samenstelling van het bestuur is nog niet rond. Dat moet minimaal uit drie en mag maximaal uit zeven personen bestaan. Tot komende week kunnen inwoners zich nog kandidaat stellen. Enkele initiatiefnemers zijn bereid in het bestuur zitting te nemen. “We streven naar een gevarieerde samenstelling, die een afspiegeling is van de gemeenschap: dus jong en oud, man en vrouw, wel of geen ondernemer. Je zit niet in de raad voor jezelf, je behartigt de belangen van Ammerzoden en zijn inwoners.”

Rond belangrijke thema’s zal de raad commissies vormen, waarbij betrokken dorpsgenoten zich kunnen aansluiten. “Denk aan Groen en omgeving, Sport en cultuur, Veiligheid wonen en verkeer en Jeugd-, gehandicapten en ouderenvoorzieningen. Bij thema’s als toerisme kun je optrekken met andere dorpsraden, maar de focus ligt op de belangen van ons eigen dorp.”

Het lijkt erop dat de avond drie nieuwe kandidaten voor het bestuur heeft opgeleverd. Wat de aanwezigen betreft mag de raad straks ook met onderwerpen als woningbouw, recreatie en glasvezel aan de slag.

Volg Dorpsraad Ammerzoden io op Facebook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden