Ook Slot Loevestein is weer geopend voor het publiek. Ze hebben flink wat aanpassingen moeten doen, maar iedereen kan er veilig en rustig rondlopen.
Ook Slot Loevestein is weer geopend voor het publiek. Ze hebben flink wat aanpassingen moeten doen, maar iedereen kan er veilig en rustig rondlopen. (Foto: Marielle Pelle)

'Ineens is er een nieuwe werkelijkheid'

Na bijna twee maanden lockdown start Nederland weer voorzichtig op. Deze week aandacht voor de sector kunst en cultuur. Naar aanleiding van een enquête van de museumvereniging bracht men naar buiten dat de verwachting is dat een kwart van de musea driegt om te vallen door de coronacrisis.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - "Het leukste van deze periode is dat mensen hun eigen land opnieuw ontdekken", vertelt gids Louke met veel enthousiasme als we samen door Slot Loevestein lopen. Met veel passie vertelt ze over Slot Loevestein en neemt gasten mee in deze eeuwenoude geschiedenis. "Het lijkt door de vele borden, die wel heel veel duidelijkheid geven, alsof mensen niet welkom zijn. Maar dat is juist wel", vertelt ze gepassioneerd. Vooraan bij de poort kan iedereen terecht voor het halen van een kopje koffie of een versnapering. Wie verder het slot in wil, moet een tijdslot reserveren. Eenmaal binnen gaat er een geschiedenis open en is er alle tijd.

"Ik kwam vorig jaar op Slot Loevestein. Ik had nooit kunnen denken dat een jaar later dit de situatie zou zijn", vertelt directeur Ed Dumrese bewogen. "We volgden vanaf het begin uitvoerig wat er speelde, maar dat het zoveel impact zou hebben en zover zou gaan, was ondenkbaar. Ineens is er een nieuwe werkelijkheid." Begin maart was het kasteel klaar voor het seizoen om alle gasten te ontvangen. "En precies voor het hoogseizoen moesten we het slot sluiten."

Als we door het eeuwenoude kasteel lopen is duidelijk hoe hard er afgelopen periode is gewerkt door vrijwilligers en personeel om het kasteel weer open te kunnen stellen voor publiek. "Het was enorm spannend hoe het zou gaan", vertelt Dumrese. "Maar zowel bezoekers als personeel zijn tevreden. Er is veel rust en ruimte om rond te lopen en de tijdsloten voor aankomsttijd werken." Dit bevestigd ook Louke als gids: "Ik heb me echt afgevraagd hoe we het zouden gaan doen met het eenrichtingsverkeer, want toen Loevestein werd gebouwd is er geen rekening gehouden met corona! Natuurlijk zijn er nu dingen die niet kunnen, maar de geschiedenis zit niet gevangen. Kinderen kunnen nu niet omkleden als ridder of prinses, maar hun fantasie is nog steeds welkom om geschiedenis te ontdekken en nieuwe verhalen te maken."

"We zijn nog lang niet op het niveau waar we naar toe willen en wat we ook nodig hebben", vertelt Dumrese. "Afgelopen periode was een enorme klap en de schade is aanzienlijk, dus financieel is het spannend. Natuurlijk is er subsidie, maar die zit bij een kasteel in de stenen." Integer vertelt Dumrese hoe hem dit persoonlijk raakt. "We hebben nu een hoop op toeristen uit eigen land. We hopen dat ze de pareltjes van Nederland ontdekken en verder kijken dan de geijkte plaatsen."

"We blijven optimistisch en we gaan er het beste van maken. Er is hard gewerkt en we hopen sterk terug te komen", zegt Dumrese, "maar de onzekerheid blijft. We gaan er hard tegen aan, want in 2021 willen we sterk terug komen met het Hugo-jaar. Het moment dat het 400 jaar is geleden dat Hugo de Groot ontsnapte uit Loevestein, want geschiedenis blijft leven!"

#NLSTARTOP
Met #NLstartop vertellen we de verhalen van bedrijven die weer vol energie en met nieuwe ideeën aan de slag gaan. Daarmee willen we alle ondernemers van Nederland inspiratie bieden. Dit was het laatste verhaal uit deze serie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden