On-kruid: Reigersbek

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Wat kleurt de reigersbek de bermen toch weer mooi hé, met zijn roze bloempjes. Bij zachte winters blijft hij groen. Deze laagblijvende bodembedekker doorstaat in het voorjaar de eerste maaibeurt van de bermen. Daardoor heeft de reigersbek een lange bloeitijd, van mei tot eind september.

‘Erodium' is de Griekse naam voor reigersbek. Dat is afgeleid van Erodis, wat 'reiger' betekent. De naam is een duidelijke verwijzing naar de zaadvorming, die na de bloei ontstaat en de vorm heeft van een snavel van een reiger. Maar de naam reigersbek is wel enigszins verwarrend omdat hij officieel tot de ooievaarsbekfamilie behoort. Om het nog ingewikkelder te maken: de bladeren hebben een geraniumgeur.

Er zijn gekweekte soorten met grotere bloemen, die onder de naam 'tuingeranium' te koop zijn bij de tuincentrums. Ook deze gekweekte reigerbeksoorten (tuingeraniums) bloeien de hele zomer en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, van roze tot donkerpaars.

Medicinaal kun je de reigersbek inzetten om bloedende wonden te stelpen. Vroeger werd er daarom thee gezet van de bladeren en deze werd gedronken om heftige menstruatiebloedingen te verminderen.

De jonge bladeren bevatten onder andere veel mineralen en vitaminen en zijn eetbaar. Doe maar eens wat bladeren op een boterham met kaas, daar zijn uw smaakpupillen heel blij mee.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden