Een stadslegende... (deel 7)

door Frans van den Heuvel sr.

Er werd door niemand een woord gezegd. De eigenaar tilde de kruik uit de tas en keek erin. Zand en losse grond was wat hij zag. Om dat te verwijderen hield hij de zware kruik op de kop, wat niet meeviel. Allereerst kwam er klein beetje zand uit, maar toen volgde ineens een niet aflatende stroom vastgekoekte gouden en zilveren munten en tenslotte een halfvergane lederen buidel, gevuld met edelstenen! Uiteindelijk lag de hele schat op de vloer van de kelder.

Sprakeloos en met verbijstering op onze gezichten keken we elkaar aan. De eigenaar schraapte zijn keel en zei: "Het eerste wat we gaan doen is de tunnel afsluiten. Het gat in de vloer gooien we dicht en de plavuizen leggen we weer keurig op hun plaats. Dan metselen we de muur weer dicht en zetten er later een verfje overheen. Niemand mag iets te weten komen over onze vondst, anders hebben we een groot probleem." We zeiden niets maar knikten instemmend.

We ruimden alles op in de kelder, deden de overalls uit, stopten de munten en edelstenen in een linnen tas en gingen naar boven. De eigenaar liep naar zijn kantoor en wij volgden hem. Hij nodigde ons uit plaats te nemen.

“Mannen, zo zei hij, “dit is een groots moment. Het kan bijna niet anders dan dat wat wij hebben gevonden ooit een deel van de roofbuit was van roofridder Maarten van Rossum.” De munten en edelstenen werden op het bureau gedeponeerd en door ons betast en bekeken. “Heb je een vergrootglas bij de hand?”, vroeg ik.

Nauwgezet en met ingehouden adem bekeken we de schat die voor ons lag. “Wat zou dit nu waard zijn?”, vroeg de journalist. “Ik vermoed een fortuin”, zei de advocaat. Ik deed ook een duit in het zakje met de opmerking: “Hoe komen we daar achter, en wie van ons gaat dit uitzoeken?”

De euforie na de vondst was een beetje weggeëbd en we wisten dat we onszelf met een levensgroot probleem hadden opgezadeld.

"Jij bent een man van de wereld", zei de journalist tegen de advocaat. "Je weet vast wel een manier om deze schat te gelde te maken." "Dat denk ik ook", was mijn antwoord.

Wordt vervolgd

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden