Leden van Jeu de Boules Club Mooie Boel in Rossum op hun gloednieuwe banen bij Tennisvereniging Huros.
Leden van Jeu de Boules Club Mooie Boel in Rossum op hun gloednieuwe banen bij Tennisvereniging Huros. (Foto: Iris Dorine Verwijs)

Mooie Boel voor plaatsers en schieters

Op het terrein van Tennisvereniging Huros op Sportpark den Hoek liggen sinds kort acht gloednieuwe jeu-de-boulesbanen. Eind 2019 en begin 2020 hebben de leden van Jeu de Boules Club Mooie Boel het terrein flink op de schop genomen. Het resultaat mag er zijn.

door Loeki Bruinink

Rossum - Het bestuur van JBC Mooie Boel laat de metalen ballen graag rollen. Voorzitter Mathé Hoskam en technisch adviseur Jan van Doorn zijn echte jeu de boules-liefhebbers, net als penningmeester Henk van Ommen, secretaris Wilma van Haaften en baanman Han Verharen. Speelden ze voorheen voornamelijk in achtertuinen en op opritten, tegenwoordig zijn ze te vinden op de boulesbanen bij TV Huros. “Die verkeerden aanvankelijk in slechte conditie. De banen zijn ooit aangelegd door leden van de tennisvereniging, maar werden al lang niet meer bespeeld.” In goed overleg mocht Mooie Boel gebruikmaken van de banen, kantine en sanitaire voorzieningen van de tennisclub. Een mooi staaltje samenwerking tussen Maasdrielse verenigingen.

“In de praktijk bleken slechts drie boulesbanen bespeelbaar. Te weinig voor ons groeiende ledental. Bij de oprichting telde Mooie Boel tien leden, waarvan de helft in het bestuur zat. Maar inmiddels zijn het er ruim twintig.” Ze besluiten het terrein flink onder handen te nemen en maken een plan. “Van de gemeente Maasdriel kregen we een bescheiden financiële bijdrage. De plaatselijke middenstand en stichtingen deden een flinke duit in de zak. Daar zijn we ze enorm dankbaar voor.“ Menig vrij uur spendeerden de leden aan de vernieuwing van het terrein. “We hebben het oude materiaal afgevoerd en boomwortels uitgefreesd om ruimte voor de acht banen te creëren. Daarnaast hebben we balhouders, telramen en bankjes geplaatst. De looppaden zijn geëgaliseerd, rondom de banen is groen aangelegd en nu staat er een mast met energiezuinige ledverlichting.”

Beide verenigingen zijn blij met het resultaat. De jeu-de-boulesclub kan nu weer groeien. Hoskam durft zelfs te stellen dat het op termijn wel eens de grootste vereniging van Rossum kan worden. “Jeu de boules is een gezelligheidssport mét wedstrijdelement die door vrijwel iedereen kan worden beoefend. Zeker, de gepensioneerden voeren nog de boventoon. Maar ook de jongere garde sluit zich nu aan."

"Er kunnen 48 leden tegelijk op onze banen spelen", leggen de ervaren jeu-de-boulers uit. “Je speelt twee tegen twee of drie tegen drie. Je hebt plaatsers, die de bal lekker dichtbij gooien. En je hebt schieters, die ervoor moeten zorgen dat de veelbelovende bal van de tegenstander wordt weggekaatst. Het team dat het eerst 13 punten heeft, wint. Maandag en donderdag zijn onze vaste speelavonden. Maar de hele week kan er worden gespeeld. De feestelijke opening van de banen is door corona in het water gevallen. We gaan iets anders verzinnen. Maar wie alvast een kijkje wil nemen, is van harte welkom!”

www.jbcmooieboel.eu

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden