Enkele bewoners van woonzorgcomplex De Fontein lopen samen met hun begeleider en buurtsportcoach de Bommelerwaardse Vierdaagse.
Enkele bewoners van woonzorgcomplex De Fontein lopen samen met hun begeleider en buurtsportcoach de Bommelerwaardse Vierdaagse.

'Fijn om even je hoofd leeg te lopen'

In 2019 was er geen Avondvierdaagse en in 2020 moeten we ons allemaal aan de coronamaatregelen houden. Om toch op zoek te gaan naar een actieve uitdaging lanceerde Welzijn Bommelerwaard de Spel& Bommelerwaardse Vierdaagse.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - "We willen graag activiteiten organiseren om mensen te stimuleren om te bewegen en nu in deze coronaperiode vraagt dit een andere uitdaging en moeten we op zoek naar andere activiteiten. Zo bedachten we de Spel& Bommelerwaardse Vierdaagse", vertelt buurtsportcoach Nick Linnenbank. Hij legt uit dat het de bedoeling is dat mensen zich inschrijven via Sjors Sportief en op vier dagen minimaal vijf kilometer per dag lopen. "Natuurlijk mag je ook meer lopen", lacht Linnenbank. De route moet worden opgenomen via Strava of Runkeeper en worden ingestuurd, de vier dagen hoeven niet op een volgend te zijn, maar ze moeten wel vallen in de periode tussen 15 en 26 juni. Wie vier dagen heeft gelopen ontvangt een medaille. "Iedereen die mee wil doen, kan meedoen", aldus Linnenbank. Een motto wat de buurtsportcoach erg belangrijk vindt. "Bijna 100 kinderen hebben zich ingeschreven voor de Spel& Bommelerwaardse Vierdaagse, meestal lopen ze samen met ouders, dus er wordt flink gewandeld in de Bommelerwaard!"

De Fontein
Aan de rand van het landelijke dorpje Aalst hebben de bewoners van woonzorgcomplex De Fontein er flink de pas in. Voorop gaan met grote stappen Thomas de Bok en Sandra Kuipers. "Dit tempo houden we zo wel vol hoor", zegt Kuipers. "Elke avond na het eten lopen we een rondje. Dat is altijd een rondje dorp. Nu haken we in de op de vierdaagse en lopen we twee avonden in de week een lang rondje van vijf kilometer", vertelt Macha Lips, begeleider van het woonzorgcomplex. "Het is voor sommige bewoners fijn om even hun hoofd leeg te lopen.

Coronaperiode
Vooral de afgelopen maanden in de coronaperiode en ze niet naar dagbesteding mochten, was dit erg belangrijk." Lachend gaat Lips verder: "We hebben wat af gelopen! Eén begeleider mocht maar met twee bewoners naar buiten, dus we gingen vijf keer per dag op pad." Terwijl ze stevig doorstapt achter de rolstoel, vertelt ze met liefde verder: "Juist daarom is het nu ook zo fijn dat we weer met de hele groep op pad kunnen. Ze hebben met elkaar een heftige tijd achter de rug. Ze konden niet naar de dagbesteding en sinds vorige week mogen ze, na maanden, hun familie weer ontmoeten en mogen die op bezoek komen." Lips vertelt het rustig en open, maar met zoveel emotie in haar stem dat ik al meelopend voel welke impact dit alles heeft. Maar ik proef vooral heel veel liefde en betrokkenheid.

Afwisselen
Ondertussen houden De Bok en Kuipers er flink de pas in en we hebben Aalst al snel achter ons gelaten en gaan op pad richting het Sterrenbos. "Ik loop en rij", zegt Naomi Verveer vanuit haar rolstoel. Ze wisselt de route af met een stukje lopen en dan weer een rustpauze in de rolstoel, die met liefde getaxied wordt door Lips. "Ik vind dit heel gezellig", vertelt ze me, terwijl ze me aankijkt met sprankelende ogen en een stralend gezicht.

Martine van Miltenburg haakt gezellig in bij Lips en met enthousiasme vertelt zij me: "Ik vind dit wel lekker!" En als ze naast me komt lopen, vertrouwt ze me toe: "Ik ben de vrolijke grappenmaker. Zag je net dat ik bij Dick aan de fiets een grapje maakte?" Maar al snel wordt me duidelijk dat Van Miltenburg ook de verkeersbrigadier is. Op tijd waarschuwt ze iedereen dat er een auto aan komt en als we bij een kruising aankomen, roept ze ruim op tijd: "Goed uitkijken voor de auto’s!" Dick van Breda gaat op zijn fiets mee en sluit de groep. Stilletjes fietst hij achter de groep, maar hij geniet zichtbaar.

Naast hem moet Linnenbank een flink stapje bij zetten om naast hem op te lopen. Onderweg nemen we ook tijd voor een foto. "Nou, snel twee foto’s dan, want we lopen wel door, hoor", aldus De Bok.

www.bommelactief.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden