Hanneke van Dommelen houdt samen met collega Giedré Baškyte van Voeding->Wijzer spreekuur op diverse locaties in de Bommelerwaard.
Hanneke van Dommelen houdt samen met collega Giedré Baškyte van Voeding->Wijzer spreekuur op diverse locaties in de Bommelerwaard.

Spreekuur diëtiste in Heerewaarden

Diëtiste Hanneke van Dommelen van Voeding->Wijzer is te vinden in de huisartsenpost in Heerewaarden. Ze hebben een tijdje telefonische en videobel-consulten moeten houden vanwege de coronamaatregelen, maar sinds kort zijn ze weer in de praktijk aan de slag. Tijdens haar spreekuur ontvangt ze inwoners met uiteenlopende voeding-gerelateerde klachten.

door Loeki Bruinink

Heerewaarden - Want niet alleen mensen met onder- of overgewicht hebben baat bij haar deskundig voedingsadvies. Een gezonde levensstijl heeft ook positieve invloed op aandoeningen als hoge bloeddruk, COPD, hoog cholesterol, diabetes en maag-darmklachten.

“Door tegenstrijdige informatie in de media, zien mensen soms door de bomen het bos niet meer. Er bestaat veel verwarring over voeding.” Nadat ze haar hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek met succes afrondde, sloot Van Dommelen zich aan bij Voeding->Wijzer. Daar had ze al tijdens haar studie stage gelopen, onder de vleugels van de ervaren diëtiste Giedré Baškyte. Nu vormen ze samen een goed team. “We zijn alle twee gespecialiseerd in maag-darmklachten, zoals obstipatie, diarree en prikkelbare darm. Baškyte is daarnaast kinderdiëtiste. Ik richt me ook op eetstoornissen. We vullen elkaar aan en kunnen altijd op elkaar terugvallen.”

Op acht locaties in de Bommelerwaard geven ze hun voedingsadviezen. Baškyte is te vinden in Zaltbommel, Nederhemert, Brakel en Aalst. Van Dommelen zit in Kerkdriel, Hedel, Velddriel en nu dus ook in Heerewaarden. Met uitzondering van Hedel houden de diëtisten hun spreekuur in huisartsenpraktijken. “Dat werkt heel prettig: de lijnen met de huisartsen zijn kort.”

Voor een consult bij Voeding->Wijzer heb je een verwijzing van de huisarts of specialist nodig. “Als je twijfelt of het zinvol is een afspraak te maken, kun je ons bellen.” Minder mobiele cliënten bezoekt ze thuis. “Afhankelijk van je leeftijd en situatie wordt de behandeling deels of volledig vergoed door de zorgverzekering."

Dat Van Dommelen veel cliënten uit de leeftijdscategorie 50 tot 70 jaar op haar spreekuur krijgt, is te verklaren. “De lichamelijke gevolgen van een bepaalde levensstijl openbaren zich vaak rond deze leeftijd. Denk aan een hoog cholesterolgehalte of diabetes-type 2. Met de juiste voeding kun je klachten voorkomen of verminderen en medicijngebruik terugdringen.”

Van Dommelen geeft advies op maat. Want wat bij de één werkt, kan bij de ander zonder resultaat blijven. En verwacht van haar geen crashdieet. “Het gaat vooral om gedragsverandering die de gezondheid op de langere termijn ten goede komt.”

Toch zijn er wel een paar basis richtlijnen. “Eet vooral onbewerkt voedsel en zo min mogelijk uit pakjes en zakjes. Maar als je met ondergewicht alleen rauwkost eet, krijg je te snel een vol gevoel en daardoor te weinig voedingstoffen binnen. Voedingsadvies is dus echt maatwerk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden