On-kruid: Vogelkers

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Deze naam is niets voor niets gegeven aan deze struik. Vogels, en met name spreeuwen, zijn dol op de kersen die in het najaar aan de struik verschijnen. Ook de naar amandel geurende bloemen die in het voorjaar aan de struik groeien, lusten ze graag. Zijn Latijnse naam Prunus staat voor pruim, een verwijzing naar de kersen die na de bloei aan de struik groeien. De Amerikaanse vogelkers, een soortgenoot, is rond de 19e eeuw ingevoerd in ons land voor begroeiing bij boszomen. Omdat de Amerikaanse vogelkers ook goed tegen luchtverontreiniging kan, wordt deze vaak aangeplant bij industrieterreinen.

Helaas woekert de Amerikaanse vogelkers enorm en verdringt daardoor andere vegetatie. Vandaar dat hij de bijnaam 'bospest heeft gekregen. Deze bijnaam heeft de plant ook gekregen omdat zowel de bladeren, de bessen en de pitten giftig zijn. Dit in tegen stelling tot de Europese vogelkers waarvan de bladeren, die dof en lichtgroen zijn, wel met mate eetbaar zijn. De bloemtrossen van beide soorten zijn wel eetbaar, maar laat voor de zekerheid de bladeren en de bessen hangen aan de struik.

Mijn tante oogstte de bloemtrossen en liet deze in melkroom trekken om er ijs met amandelsmaak van te maken. Ze voegde de bloemen ook toe aan haar appeltaartdeeg. Je kunt deze ook door de salade mengen, om je salade meer smaak te geven. Uiteraard zijn ze ook lekker in de kwark.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden