Loek den Elzen, Bert van Namen en Gretha den Elzen bij het containermateriaal dat straks plaatsmaakt voor een picknicktafel en bank.
Loek den Elzen, Bert van Namen en Gretha den Elzen bij het containermateriaal dat straks plaatsmaakt voor een picknicktafel en bank. (Foto: Loeki Bruinink)

'Iederéén had er buikpijn van'

Opvallend monter zitten Bert van Namen, Gretha en Loek den Elzen aan tafel. Dat zou je niet verwachten na de alarmerende mail die de redactie van Het Carillon ontving. Daarin vroegen omwonenden van het Koningin Julianaplein in Hedel aandacht te besteden aan de problemen rond de locatie van de vuilcontainer in hun wijk. Er werd al gedacht aan een protestactie. Die strijdlust is omgeslagen in enthousiasme. Oorzaak van deze plotse ommekeer is het bericht van de gemeente dat de bewonersgroep afgelopen vrijdag ontving.

door Loeki Bruinink

Hedel - "Niet alleen wij als omwonenden, maar ook de gemeente Maasdriel en Avri zaten met de kwestie rond de vuilcontainer in hun maag”, volgens Bert, Gretha en Loek. “Die ondergrondse container was aanvankelijk gepland op het speelveld hier aan het Koningin Julianaplein. Wij vinden dat onverantwoord. Het zorgt voor meer verkeersbewegingen en zwerfafval. Gevaarlijk voor spelende kinderen. Ook gaat het ten koste van een stuk groen.”

De omwonenden maken bezwaar en komen met een alternatieve locatie die aan de Avri-eisen voldoet: de Burgemeester C. van de Werkenstraat. Na goed overleg besluiten Avri en de gemeente daar een container te plaatsen. Voorlopig. “Aan een eis voldoet deze locatie niet, de grond is geen eigendom van de gemeente. De eigenaar doet echter niet moeilijk en geeft toestemming voor de plaatsing.” En er wordt meteen doorgepakt. “De gemeente plaatste speeltoestellen op het veld. En om er voor jong en oud een echt ontmoetingsplein van te maken, hebben we met gemeentelijke subsidie een picknicktafel en bank besteld, bij een lokale ondernemer.”

Tot zover iedereen happy. Maar dan krijgen de omwonenden ineens het bericht dat de container alsnog op het Julianaplein wordt geplaatst. “Tot onze stomme verbazing! Twee dagen later ligt het materiaal al op het speelveld. Met een groot blok beton precies op de plek waar de picknicktafel is gepland.” Als ook de werktroepen met hun materieel op het plein arriveren, is de maat bij de omwonenden vol. “Dankzij corona was het merendeel van ons thuis, daardoor hebben we plaatsing kunnen voorkomen.” Onverrichter zake vertrekken de werklui weer. De container en betonnen bak laten ze achter. “En dan gebeurt er weken niets. Overleg met gemeente brengt ons niet verder. Iedereen heeft er buikpijn van.”

Ze benaderen Het Carillon, dat contact opneemt met Avri en gemeente. Een paar dagen later, tijdens het interview met de omwonenden, blijkt de impasse doorbroken. Tot grote opluchting van Bert, Gretha, Loek en hun buren. “We hebben goed nieuws van de gemeente ontvangen: ze staan achter ons en willen niet dat de container op ons plein komt! De materialen worden zo snel mogelijk van het speelveld verwijderd.”

Avri en de gemeente laten weten nog in gesprek te zijn over een definitieve locatie van de ondergrondse container. Ze verwachten over een paar weken hierover uitsluitsel te kunnen geven aan de bewoners.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden