Column: Gezond verstand

Door Jelmer aan den Toorn

Waar moet je de inspiratie voor een column vandaan halen in de huidige tijd? Ik vind het lastig. Er gebeurt niet zoveel meer, hè? Het ‘nieuwe normaal’ is bij ons al zo ingeburgerd dat ons leven zich vooral op ons eigen perceel afspeelt, met af en toe een uitstapje in de vorm van een anderhalvemeterbezoekje aan ouders of een zeer select gezelschap vrienden. Elke dag gewoon werken, thuis of op kantoor. Een wandeling door ons mooie dorp of bij zonnig weer aan de Maas of Waal liggen behoort ook tot de opties. Alles met gebruik van gezond verstand uiteraard.

Aan de hand van nieuwsberichten van de afgelopen tijd schort het nog wel eens aan het gebruik van gezond verstand bij andere mensen in ons land. Ongeacht herhaalde oproepen en het meermaals onder de aandacht blijven brengen van de van toepassing zijnde maatregelen, gaat er nog regelmatig iets mis in het volgen van de opgelegde restricties. Ik snap ook best dat het allemaal een beetje begint te vervelen en dat het lang lijkt te duren, maar alleen met zijn allen krijgen we corona onder controle, hè.

Ach, ik kan hier wel de moraalridder uit gaan lopen hangen, maar ook ik heb er moeite mee en merk ook wel dat anderhalvemeter samenleven me moeite kost. Ik laat het ook wel eens toe dat er minder dan anderhalve meter afstand is tussen mij en anderen, maar ik probeer er wel zoveel mogelijk rekening mee te houden. Hoewel het heel erg wennen was, merk ik ook aan mezelf dat het met een boog om andere heen lopen ook steeds normaler wordt. Zelfs het voor elk klein boodschapje in de winkel een karretje pakken is ook niet meer gek. Echter, ook voor mij mag dit allemaal heel snel overgaan. Nu hebben wij het geluk dat we in een landelijke omgeving wonen en genoeg ruimte om ons heen hebben om ons vertier te zoeken. Ik moet er niet aan denken nu in een flatje op zes hoog zonder balkon te wonen, dan wordt het zoveel mogelijk thuisblijven toch een heel ander verhaal.

We moeten ook proberen het positieve te zien natuurlijk. Het geeft ook een gevoel van solidariteit dat we massaal helpen een virus te bestrijden of de kop in te drukken. De nadelige gevolgen kennen we allemaal helaas ook en daar zullen we mee moeten dealen, ik denk dat dat niet anders is dan voor dit alles. Alleen komt het nu allemaal in meer heftigheid op ons af. Laten we vooral blijven hopen dat er gauw een vaccin komt waarmee we corona vaarwel kunnen zeggen. Tot die tijd zullen we het met ons gezond verstand moeten doen.

Deze tijd geeft ons ook de mogelijkheid om onszelf eens goed onder de loep te nemen. Of althans, dat heb ik gedaan. Kan ook komen door de leeftijd. Halverwege, of net iets over de helft, je dertiger jaren is misschien wel de uitgelezen tijd om alles eens te overdenken. Klopt alles nog in je leven? Ben je nog tevreden, privé en zakelijk gezien. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik privé zeer tevreden ben, zakelijk kan er nog wel het een en ander verbeteren. Daar ben ik dan ook gelijk mee aan de slag gegaan. Vooral met gezond verstand aan het nadenken gegaan en ook wel wat bespreekbaar gemaakt. Wat het resultaat gaat zijn weet ik nog niet, maar er gaan wel dingen veranderen in de toekomst dat weet ik zeker. Uiteraard horen jullie dat vanzelf.

Tot die tijd, blijf gezond en blijf je gezond verstand gebruiken, dan komen we er met zijn allen weer bovenop!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden