Sander Verwoerd, boswachter bij Natuurmonumenten, wil aandacht vragen voor de rotzooi die ze na elke drukke, zomerse dag weer aantreffen in de natuurgebieden langs de Maas (en op heel veel andere plekken).
Sander Verwoerd, boswachter bij Natuurmonumenten, wil aandacht vragen voor de rotzooi die ze na elke drukke, zomerse dag weer aantreffen in de natuurgebieden langs de Maas (en op heel veel andere plekken).

Hoe leg jij het een 4-jarige uit?

Iemand moet ze kennen, want uiteraard hoor jij daar zelf niet bij. De mensen die afval achter laten, die van de natuur een troep maken of zelfs eigendommen stuk maken. Ik begrijp hier niets van en daarom wil ik die mensen uitdagen. Zij snappen het blijkbaar wel. En dus kunnen ze het uitleggen. Hopelijk op een manier zodat het duidelijk wordt voor iedereen.

door Sander Verwoerd, boswachter bij Natuurmonumenten

Bommelerwaard - Dus, stel je voor. Je hebt een zoontje van 4 jaar. Hoe zou jij reageren op zijn vragen? "Papa, moeten we ons afval niet meenemen?" "Papa, is dat niet erg, zo’n kapotte fles en al die blikjes hier bij die koeien?" "Papa, waarom maak je dat hek stuk, ik krijg toch straf als ik iets stuk maak?"

Ik kijk uit naar de antwoorden. Want dit is namelijk zoals het echt is, zeker na een zomerse dag. Overlast op de avond zelf en de dag erna en honderden euro’s schade. Van barbecueresten en shotflesjes in de uiterwaarden tot kapot geknipte draden of gesloopte hekken. Je zou ten slotte eens een stukje moeten lopen, als je ook met wat vandalisme door de natuur kunt rijden met je scooter. De coronakilo’s verdwijnen zo zeker niet, alhoewel ik vermoed dat de hersenmassa bij deze mensen wel slinkt.

Rijd de voortuin in
Voor deze mensen heb ik nog een voorstel. Ga eens op bezoek bij goede vrienden en doe alsof je naar de natuur toe gaat. Je parkeert de auto niet in een parkeervak. Nee joh, je rijdt hun voortuin in! Dat is dichterbij. En dan bel je niet aan. Nee, je gooit gewoon een raampje in om binnen te komen. Dan wordt het pas echt gezellig. Het is mooi weer dus je gaat lekker in de achtertuin wat drinken. De lege blikjes en peuken gooi je gewoon tussen de planten. En ook die vieze luier van je kind, daar achter de vlinderstruik ziet niemand hem. Die anderhalvemetersamenleving wordt voor deze mensen ineens een stuk eenvoudiger.

Uitleggen
Ken jij de mensen die afval dumpen? Heb jij een vermoeden wie draden doorknipt en zo illegaal de uiterwaarden inrijdt? Laat ze hun gedrag eens uitleggen aan een 4-jarige. En wie weet, denken ze bij hun volgende uitje wel aan een kinderliedje dat ons met de paplepel werd ingegoten: Smakelijk eten, smakelijk drinken, haphaphap, slokslokslok, dat zal lekker smaken, maar ruim je troep wel op!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden