Maria Poulisse werkt sinds 1985 in Barranquilla, Colombia. Zij runt daar een dagopvang, Ce Camilo, voor gehandicapte kinderen die er therapie en scholing krijgen.
Maria Poulisse werkt sinds 1985 in Barranquilla, Colombia. Zij runt daar een dagopvang, Ce Camilo, voor gehandicapte kinderen die er therapie en scholing krijgen.

Missionarissen gaan door in coronatijd

Al 31 jaar wordt er in Kerkdriel, Velddriel, Hoenzadriel en Alem rond de kermis gecollecteerd voor de Drielse Missionarissen. Door de coronacrisis gaat dat dit jaar niet. In plaats daarvan vragen ze aandacht via deze krant en hun facebookpagina (Maasdriel steunt haar Missionarissen) om men te laten weten dat ze ook zelf geld kunnen overmaken.

Regio - Leo van Beurden is bijna 50 jaar geleden vertrokken naar Indonesië, waar hij al 21 jaar een scholenstichting beheert. Maria Poulisse werkt sinds 1985 in een sloppenwijk in Barranquilla (Colombia), waar zij een centrum runt waar 300 gehandicapte kinderen en jongeren onderwijs en therapie krijgen. En Will van Mer werkt al 44 jaar als vroedvrouw in Afrika. Deze mensen zetten zich al jaren in voor een betere wereld, en dat werkt! Maar zij kunnen dat niet alleen en hebben onze steun, moreel en financieel, hard nodig. Het is daarom dat de 'Stichting Maasdriel steunt haar Missionarissen' ieder jaar een actie op touw zet om geld in te zamelen.

Colombia
In dit artikel schrijft Maria Poulisse over de situatie in Colombia.

“Nu zitten we na een super drukke week met het hele land in quarantaine. Gelukkig hebben we, door met het hele team keihard te werken, dinsdag al onze kinderen een voedselpakket, zeep en toiletpapier en een thuisplan met schoolpakketje kunnen geven. Met 24 chauffeurs is dat allemaal rondgebracht. Dat was een hele klus, want veel kinderen zijn verhuisd en hadden dat niet doorgegeven. Het team belt de kinderen iedere dag op. De meeste families hebben wel een mobiele telefoon, maar voor alle zekerheid hebben we 25 goedkope telefoons gekocht en die aan de kinderen geleend die geen telefoon hebben, zodat er in ieder geval enige communicatie is.

We hebben ook acht rolstoelen (van het project van 2014) en zes aangepaste stoelen met tafelblad uitgeleend aan de kinderen die thuis geen fatsoenlijke stoel hebben om goed te zitten. Het was een heel werk om aan de spullen voor het voedselpakket te komen, want er was meteen voedselschaarste en de prijzen schoten omhoog.

Mondmaskers zijn niet meer te krijgen, dus het team heeft het hele weekend zitten knippen en naaien om vijf maskertjes van stof te maken voor alle kinderen, die ze thuis kunnen uitwassen. Die maskertjes zijn meer symbolisch, om de moeders het gevoel te geven dat ze niet helemaal machteloos staan tegenover het virus en hun kind een beetje kunnen beschermen. Handen wassen en goed eten is natuurlijk het beste.

Gelukkig heeft de overheid order gegeven om alle huizen die afgesloten zijn vanwege wanbetaling weer aan te sluiten, zodat de mensen in ieder geval water hebben. Het eten is moeilijker, want de meeste ouders leven van de straat. Het zijn straatventers, bromfietstaxichauffeurs, klusjesmannen. Nu mogen ze de straat niet op dus ze verdienen geen cent.

Gelukkig zijn veel rijkere mensen zich bewust van de situatie. Wij kregen in drie dagen tijd allerlei giften variërend van 10 tot 1.000 euro, 500 rollen wc- en keukenpapier en 300 stukken zeep waar we de voedselpakketten en de chauffeurs mee konden betalen. Ook hebben we al een vrachtwagen vol met yucca gekregen (wortelknollen, waar je pap of friet van kunt maken). Die hebben we over de gezinnen van onze kinderen verdeeld, en vorige week kwam er een grote vracht aardappelen.”

Poulisse en haar team willen alles op alles zetten om hun kwetsbare cliëntjes en hun families door deze crisis heen te helpen. Daarom hebben ze bij de Wilde Ganzen een aanvraag voor noodhulp ingediend (voor voedselpakketten, spel- en leermateriaal en vervoerskosten). De aanvraag was binnen twee dagen goedgekeurd, en de Wilde Ganzen geven voor deze coronahulp een premie van maar liefst 100 procent.

Maar dat is nog niet genoeg. De stichting wil de bewoners van Maasdriel oproepen om te doneren. Dit jaar wordt er niet aan de deur gecollecteerd, maar je kunt wel zelf geld overmaken. Dat kan op NL43 RBRB 0683 5468 13, ten name van Maasdriel steunt haar Missionarissen. Hiermee steun je niet alleen Poulisse, maar ook Van Beurden in Indonesië en Van Mer in Afrika. Zij hebben eveneens een project ingediend bij de Wilde Ganzen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden