Column: Ietsje minder?

Door Louis van der Sangen

De corona heeft ons aardbolletje nog steeds in de greep. En dat zal nog wel even duren. Dat is zeker. Maar voor hoelang? Daar weten de knapste koppen over de hele wereld geen antwoord op. En dat zal ook nog wel een tijdje duren. De mondkapjes vliegen inmiddels ons letterlijk en figuurlijk om de oren. Maar de mensheid zit niet hulpeloos te wachten op betere tijden en op versoepeling van allerlei opgelegde regels. Er zijn al demonstraties genoeg tegen die regels en groepen die zich niks aantrekken van het virus. En dan zijn er ook nog die malloten die 5G en corona met elkaar verbinden. Er zijn altijd wel redenen voor een groep om anarchie te plegen. Die groep komt niet weg met een Bureau HALT-traject.

Maar goed, er zijn ook andere ontwikkelingen, ondanks en dankzij deze crisis. Voor de een is dat positiever dan voor de ander. De een zijn nood is de ander zijn brood. Helaas zijn er dan altijd mensen en bedrijven die misbruik maken van deze situaties. Prijzen gaan omhoog, er wordt misleid, gefraudeerd en er wordt ondeugdelijk spul in je maag gesplitst. Dat mag wel ietsje minder. Maar dat hoort er nu eenmaal bij. Zelfs in Den Haag lukt het niet om iedereen tegelijk blij te maken.

Van nature ben ik zelf positief ingesteld. Relativeren en omdenken zijn manieren om jezelf proberen onder controle te houden. Meestal lukt dat wel. Dat zouden er meer moeten doen. Denk eens aan al die festivals, evenementen, braderieën, kermissen en nog veel meer van die gekkigheid. Hele massa's op de been. Het kon niet op en er was geen weekend of week meer dat er niets te beleven viel. En nu niks van dat alles. En dan die vliegvakanties tot in alle uithoeken van ons bolletje. Dat kan in de toekomst toch wel ietsje minder hè! De dagelijkse files, dat mocht ook ietsje minder. Veel thuiswerken en online vergaderen waar dat mogelijk was. En dat is ook gelukt tot nu toe. Houden zo.

Nou geef ik zelf niet zoveel om voetbal, ahum, maar ik snap de beslissing over de competitie 2019/2020 niet. Voor de liefhebbers is er een soort gevoel van bijna een heel jaar voor Jan met de korte achternaam gekeken naar een competitie die toch nog spannend begon te worden. En nu is er getost en blijkt iedereen verloren te hebben. Heeft er niemand aan gedacht om de competitie een jaar te verlengen? En laat dan een of meer van die grote voetbalevenementen vallen. Die van de dames natuurlijk niet. Alle ruimte om getraind de competitie af te maken en op sportieve manier een kampioen te krijgen. Ben ik nou zo slim, of zijn die bobo's nou zo dom? Het zal wel weer om de centjes gaan.

Afijn, terug naar de basis. En dan bedoel ik het dagelijkse gezinsleven. Door de crisis worden we meer op onszelf terug geworpen. De overvolle agenda's van ouders en ook die van de kinderen maken plaats voor spellen, puzzels, online lessen en vooral meer sociaal contact in huis. Weer meer met elkaar leven in plaats van langs elkaar heen. Dat loopt niet altijd gesmeerd... Maar toch die bewustwording, dat mocht wel ietsje meer zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden