De facebookoproep van Jeroen Lobregt leverde deze fietskar op. Hiermee kan Cello-cliënte Marieke voortaan zelf haar voedselpakket ophalen.
De facebookoproep van Jeroen Lobregt leverde deze fietskar op. Hiermee kan Cello-cliënte Marieke voortaan zelf haar voedselpakket ophalen.

Hoera, een fietskar voor Marieke!

‘Lieve inwoners van de Bommelerwaard, een van onze cliënten is op zoek naar een fietskar, zodat zij haar voedselpakketten kan ophalen bij de voedselbank.’ Via deze facebookoproep hoopte Jeroen Lobregt van Cello een oplossing te vinden voor de situatie van een vrouw die hij begeleidt. Een fietskar zou haar zelfredzaamheid vergroten, maar ze heeft de financiële middelen niet om er een aan te schaffen. In dit soort situaties springt Cello in de bres voor haar cliënten. Met succes: de kar is gevonden!

door Loeki Bruinink

Bommelerwaard - Laten we haar Marieke noemen. Ze wil liever niet met haar echte naam in de krant. Mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank, hangen dat meestal niet graag aan de grote klok. Marieke redt zich prima met haar lichte verstandelijke beperking. Ze woont zelfstandig, kookt haar eigen potje en krijgt wekelijks een paar uur ondersteuning van Cello. Cello staat voor professionele, menswaardige zorg voor mensen met een beperking. Naast de begeleiding van zelfstandig wonende cliënten zoals Marieke, biedt de organisatie ook 24 uur per dag zorg. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de woningen aan Mr Lagrostraat in Ammerzoden en aan de Beatrixstraat in Kerkdriel.

“Voor het ophalen van haar voedselpakket bij het afgiftepunt in Hedel, is Marieke afhankelijk van anderen. Ze waardeert het enorm dat ze met haar lieve buurvrouw kan meerijden, maar vindt dat soms ook moeilijk. Het liefst is ze zo zelfstandig mogelijk.” Coördinerend begeleider Jeroen Lobregt en zijn team begrepen Mariekes wens en bedachten een oplossing: “Als Marieke een fietskar zou hebben, kan ze haar voedselpakket zelf ophalen. Dat zou haar rust geven en ook goed zijn voor haar gevoel van eigenwaarde.” Maar waar haal je zo’n fietskar vandaan? Jeroen speurde in zijn eigen netwerk en deed de oproep op social media: ‘Heb je een fietskar staan die je niet meer gebruikt, ken je iemand die er één over heeft of zou jij er één willen schenken aan deze lieve vrouw? Laat het ons alsjeblieft weten.’

Die oproep had succes. Een inwoner uit Kerkdriel wilde zijn fietskar graag doneren aan Marieke. Afgelopen maandagavond haalde Jeroen de kar bij hem op. “We zijn de donateur enorm dankbaar voor dit bijzondere gebaar. Marieke is er heel erg gelukkig mee!” Het valt hem op dat mensen in de Bommelerwaard eigenlijk steevast - “even afkloppen” - gehoor geven aan dit soort oproepen van kwetsbare inwoners. En als er nog meer fietskarren worden aangeboden? “Geen probleem! Meerdere van onze cliënten kunnen er een gebruiken. Daarmee zou ook hún zelfstandigheid worden vergroot. En dat is precies waar Cello voor staat. We willen onze cliënten zo zelfredzaam mogelijk maken. Met ondersteuning van ons team en in samenspel met de lokale gemeenschap. Marieke kan straks lekker koken met de ingrediënten uit het voedselpakket dat ze zelf heeft opgehaald.”

jlobregt@cello-zorg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden