Column: Normaal

Door Jelmer aan den Toorn

Het is zes weken geleden dat u op deze plek een stukje van mijn hand kon lezen. Dat is volledig mijn fout geweest, want eigenlijk had er drie weken geleden ook een column moeten verschijnen. Laten we het er maar op houden dat mijn spamfilter iets te goed zijn best had gedaan en ik pas te laat het licht zag. Foutje, excuses daarvoor.

In die zes weken is er veel gebeurd. Niet alleen in mijn leven, maar in ieders leven. De coronacrisis houdt ons allemaal in zijn greep en zal dat ook nog een lange tijd blijven doen. Daar zullen we mee moeten dealen, we hebben geen keuze. Vind ik.

Nu we vooral op huis aangewezen zijn, moeten we onze tijd heel anders doorbrengen dan we gewend waren. Dat was in het begin behoorlijk wennen moet ik zeggen, maar inmiddels is het ook een soort van 'gewoon' geworden. Het is allemaal ergens goed voor, die gedachte houd ik er maar bij.

Voor onze tuin is deze periode in ieder geval erg goed. Die heeft in de afgelopen weken, vooral weekenden, een ware transformatie ondergaan en ligt er inmiddels weer naar onze tevredenheid bij. Oude rommel werd geruimd, nieuwe zitplekjes gecreëerd, her en der werd een en ander opgefrist en het grasveld, of eerder mosveld, werd vervangen voor een nieuwe grasmat. Hier een struik weg, daar nieuwe planten erbij, u kent het wel.

Er waren wat ritjes naar de stort voor nodig, hulp werd regelmatig ingeschakeld, maar onze tuin is zo goed als klaar voor de zomer, hoor. We hebben er al een beetje aan kunnen proeven want we mochten al flink wat zonnige dagen verwelkomen. Heerlijk, genieten. Genieten van het resultaat van al onze inspanning, omdat we echt alles zelf gedaan hebben. Ik denk dat je veel trotser en blijer met iets kunt zijn als je er zelf zogezegd bloed, zweet en tranen in gestopt hebt. Dat geldt in ieder geval wel voor ons.

Wat ik zelf heel gaaf vind zijn de kleine vijvertjes die we hebben gemaakt in zinken teilen. Water en waterplanten erin en de natuur zijn werk laten doen. Het wordt een eco-systeem op zich en voor vogels en insecten schijnt het een aantrekkelijk stukje van de tuin te worden. We gaan het meemaken, zoals het er nu bij staat is het al een verrijking op zich. En simpel te maken hoor. Even inspiratie opdoen via Google en binnen no-time kunt u ook een minivijvertje hebben. Als u zou willen dan.

Qua werk rolt het ook allemaal door. Na een aantal weken thuis gewerkt te hebben, ben ik sinds enkele weken ook weer gedeeltelijk op kantoor aan het werk. Uiteraard met de benodigde restricties. Thuis werken werkt prima, maar het is toch ook echt wel fijn om gewoon weer naar kantoor te mogen gaan. Het is iets meer afgebakend ofzo, je gaat ergens heen om te werken en je komt op een bepaalde tijd weer thuis. Het is het ritme denk ik. Of het lijkt het meest op normaal en misschien is dat wel waar mensen behoefte aan hebben, aan normaal. Laten we dan allemaal gewoon normaal blijven doen, dan wordt alles vanzelf weer als normaal.

Alhoewel de wereld er na dit alles waarschijnlijk heel anders uit zal zien, maar dat wordt dan ook weer normaal. Denk ik.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden